KALMARY Z JOGURTOWĄ SALSĄ
PRZYGOTOWANIE
Jajko wbić do miski, dodać sól, pieprz, musztardę oraz ocet. Włączyć mikser i stopniowo małymi porcjami lub cieniutkim strumieniem dodawać olej, cały czas ubijając aż masa stanie się gęsta i jasna. Doprawiamy solą i pieprzem.
Następnie wlewamy sok cytrynowy i mieszamy delikatnie za pomocą łopatki. Dodajemy majonez w misce, potem jogurt grecki, dokładnie mieszamy i dodajemy mieszankę – także musztardę. Wreszcie posiekany szczypiorek i dodajemy go do sosu z majonezem i jogurtem. Wkładamy do lodówki, aż będzie gotowy do wykorzystania i przygotowujemy do smażenia.
Najpierw oczyszczamy kalmary, tnąc kałamarnicę w pierścienie grubości około 1 cm. Do rondla o wysokich bokach, wlewamy 1 litr oleju do smażenia, doprowadzamy do temperatury 170-180°C (można kontrolować temperaturę termometrem do pieczenia). Obok obtaczamy kalmary w mące, upewniając się, aby całkowicie były pokryte mąką. Kiedy olej osiągnie wskazaną temperaturę, można smażyć kalmary. Usmażone odkładamy na ręcznik papierowy.
Serujemy z sosem jogurtowo-majonezowym.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.