• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
KALMARY Z JOGURTOWĄ SALSĄ

KALMARY Z JOGURTOWĄ SALSĄ

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 45 min

poziom trudniości: łatwy

Kalmary:

  • 1 kg kalmarów (pierścienie)
  • olej do smażenia (np. Monini Neutrale)

Majonez z jogurtem:

  • 200 g greckiego jogurtu
  • 1 łyżka musztardy Miodowej Develey
  • drobna sól
  • 1 łyżka szczypiorku
  • 1 jajo
  • 1 żółtko
  • 190 g oliwy z oliwek Monini Classico
  • 15 g soku z cytryny
  • 1 szczypta czarnego pieprzu
  • 3 g białego octu winnego

KALMARY Z JOGURTOWĄ SALSĄ

PRZYGOTOWANIE

Jajko wbić do miski, dodać sól, pieprz, musztardę oraz ocet. Włączyć mikser i stopniowo małymi porcjami lub cieniutkim strumieniem dodawać olej, cały czas ubijając aż masa stanie się gęsta i jasna. Doprawiamy solą i pieprzem.

Następnie wlewamy sok cytrynowy i mieszamy delikatnie za pomocą łopatki. Dodajemy majonez w misce, potem jogurt grecki, dokładnie mieszamy i dodajemy mieszankę – także musztardę. Wreszcie posiekany szczypiorek  i dodajemy go do sosu z majonezem i jogurtem. Wkładamy do lodówki, aż będzie gotowy do wykorzystania i przygotowujemy do smażenia.

Najpierw oczyszczamy kalmary, tnąc kałamarnicę w pierścienie grubości około 1 cm. Do rondla o wysokich bokach, wlewamy 1 litr oleju do smażenia, doprowadzamy do temperatury 170-180°C (można kontrolować temperaturę termometrem do pieczenia). Obok obtaczamy kalmary w mące, upewniając się, aby całkowicie były pokryte mąką. Kiedy olej osiągnie wskazaną temperaturę, można smażyć kalmary.  Usmażone odkładamy na ręcznik papierowy.

Serujemy z sosem jogurtowo-majonezowym.

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra