KALMARY SMAŻONE Z SOSEM MAJONEZOWO-JOGURTOWYM
PRZYGOTOWANIE
W misce umieszczamy jajka i żółtka, dodajemy ocet, musztardę. Następnie wszystko dokładnie mieszamy. Wolnym strumieniem wlewamy oliwę z oliwek cały czas mieszając, aż do kremowej i gładkiej konsystencji. Gdy wlejemy całą oliwę a nasz majonez ma jednolitą konsystencję dodajemy do niego sól i pieprz do smaku i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. W misce mieszamy jogurt ze świeżo siekanym szczypiorkiem, a następnie, partiami, cały czas mieszając dodajemy majonez do uzyskania jednolitej konsystencji sosu.
Odkładamy na czas smażenia kalmarów do lodówki.
Kalmary oczyszczamy a następnie kroimy na pierścienie o grubości 1 cm. Do garnka o grubych ściankach wlewamy litr oleju i rozgrzewamy go do 170-180 stopni. W tym czasie obtaczamy kalmary w mące, a następnie otrzepujemy je lekko by nadmiar mąki nie palił nam się w garnku. Kalmary smażymy kilka minut aż nabiorą złotobrązowego koloru. Podajemy je z sosem jogurtowo majonezowym jako genialny tapas do wieczornego filmu.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.