• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
https://www.youtube.com/watch?v=Xdudh0og6qY

KALMARY SMAŻONE Z SOSEM MAJONEZOWO-JOGURTOWYM

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 20 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki

  • 1 kg kalmarów
  • 200 g greckiego jogurtu
  • 1 łyżka szczypiorku
  • drobna sól
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 190 g oliwy z oliwek
  • 15 g soku z cytryny
  • szczypta czarnego pieprzu
  • 3 g białego octu winnego
  • Olej do smażenia (Monini neutrale)

KALMARY SMAŻONE Z SOSEM MAJONEZOWO-JOGURTOWYM

PRZYGOTOWANIE

W misce umieszczamy jajka i żółtka, dodajemy ocet, musztardę. Następnie wszystko dokładnie mieszamy. Wolnym strumieniem wlewamy oliwę z oliwek cały czas mieszając, aż do kremowej i gładkiej konsystencji. Gdy wlejemy całą oliwę a nasz majonez ma jednolitą konsystencję dodajemy do niego sól i pieprz do smaku i dokładnie, ale delikatnie mieszamy. W misce mieszamy jogurt ze świeżo siekanym szczypiorkiem, a następnie, partiami, cały czas mieszając dodajemy majonez do uzyskania jednolitej konsystencji sosu.

Odkładamy na czas smażenia kalmarów do lodówki.

Kalmary oczyszczamy a następnie kroimy na pierścienie o grubości 1 cm. Do garnka o grubych ściankach wlewamy litr oleju i rozgrzewamy go do 170-180 stopni. W tym czasie obtaczamy kalmary w mące, a następnie otrzepujemy je lekko by nadmiar mąki nie palił nam się w garnku. Kalmary smażymy kilka minut aż nabiorą złotobrązowego koloru. Podajemy je z sosem jogurtowo majonezowym jako genialny tapas do wieczornego filmu.

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra