• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

KALMARY Z BROKULIKIEM GAŁĄZKOWYM, CZOSNKIEM & OLIWKAMI

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 25 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki na 4 osoby:

  • 600 g kalmarów
  • 400 g brokulika gałązkowego – już ugotowanego
  • 400 g pulpy pomidorowej Mutti
  • 160 g jaj
  • 80 g salami
  • garść czarnych oliwek
  • 40 g sera Parmigiano Reggiano
  • 40 g sera Pecorino
  • 1/2 szklanki białego wina
  • czosnek
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek extra vergine

Sposób przygotowania:

Kalmary myjemy i obieramy ze skórek. Odcinamy macki i usuwamy wewnętrzną kość. Odcinamy również zewnętrzne klapy. Wszystko siekamy, łącznie z salami i wrzucamy do miski z serem Parmigiano, posiekanymi oliwkami i jajkami. Nieprzywierającą patelnię nagrzewamy, gotujemy całość mieszanki kilka minut do lekkiego zredukowania sosu.

Nadziewamy kalmary i zamykamy je wykałaczką. Na patelni podsmażamy czosnek, a następnie układamy kalmary i podsmażamy je po obu stronach przez 10 minut. Wlewamy białe wino, a gdy odparuje, dodajemy pulpę pomidorową i gotujemy, aż będą miękkie, kiedy nakłujemy je widelcem. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.

 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra