KARCZOCHY PO RZYMSKU
PRZYGOTOWANIE
Zaczynamy, przekrawając na pół cytrynę i wyciskając sok z jednej połówki do dużej miski z wodą. Resztkami soku smarujemy sobie ręce – w ten sposób nie sczernieją w czasie obierania i przygotowywania karczochów.
Bierzemy się za obieranie i oczyszczanie karczochów. Obieramy też nóżkę. Obranego karczocha wrzucamy do zimnej wody z cytryną i kontynuujemy z wszystkimi karczochami. Całość przykrywamy papierem kuchennym, dzięki któremu karczochy pozostaną w całości zanurzone w wodzie. Miskę odkładamy na 20-30 minut i zabieramy się za nadzienie.
Zwijamy listki nepetelli i kroimy je nożem na duże kawałki. Obieramy czosnek i drobno go szatkujemy. Dodajemy go do nepetelli i doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, po czym całość dobrze mieszamy. Odcedzamy karczochy, po czym nadziewamy je przygotowanym wcześniej ziołami. Obsypujemy je solą i pieprzem. W międzyczasie rozgrzewamy w garnku na odrobinie oliwy z oliwek jeden ząbek czosnku. Przekładamy karczochy do garnka, wkładając je do góry nogami i podsmażamy chwilkę, aż się zarumienią. Po tym zalewamy je wodą – powinny być zakryte prawie po koniec nóżki.
Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 30 minut.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.