• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
karczochy po rzymsku

KARCZOCHY PO RZYMSKU

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 45 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 4 karczochy rzymskie
  • 1 cytryna
  • pęczek nepetelli (kocimiętki)
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 ml oliwy
  • 250 g wody
  • sól i pieprz

KARCZOCHY PO RZYMSKU

PRZYGOTOWANIE

Zaczynamy, przekrawając na pół cytrynę i wyciskając sok z jednej połówki do dużej miski z wodą. Resztkami soku smarujemy sobie ręce – w ten sposób nie sczernieją w czasie obierania i przygotowywania karczochów.

Bierzemy się za obieranie i oczyszczanie karczochów. Obieramy też nóżkę. Obranego karczocha wrzucamy do zimnej wody z cytryną i kontynuujemy z wszystkimi karczochami. Całość przykrywamy papierem kuchennym, dzięki któremu karczochy pozostaną w całości zanurzone w wodzie. Miskę odkładamy na 20-30 minut i zabieramy się za nadzienie.

Zwijamy listki nepetelli i kroimy je nożem na duże kawałki. Obieramy czosnek i drobno go szatkujemy. Dodajemy go do nepetelli i doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, po czym całość dobrze mieszamy. Odcedzamy karczochy, po czym nadziewamy je przygotowanym wcześniej ziołami. Obsypujemy je solą i pieprzem. W międzyczasie rozgrzewamy w garnku na odrobinie oliwy z oliwek jeden ząbek czosnku. Przekładamy karczochy do garnka, wkładając je do góry nogami i podsmażamy chwilkę, aż się zarumienią. Po tym zalewamy je wodą – powinny być zakryte prawie po koniec nóżki.

Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez około 30 minut.

 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra