• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
KASZTANOWE GNOCCHI Z GUANCIALE I PARMIGIANO REGGIANO

KASZTANOWE GNOCCHI Z GUANCIALE I PARMIGIANO REGGIANO

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki na 4 porcje:

  • 800 g „starych” ziemniaków
  • 100 g mąki 00
  • 100 g mąki kasztanowej
  • oliwa z oliwek extra virgine
  • 40 g orzechów piniowych
  • 80 g Parmigiano Reggiano
  • 1 ząbek czosnku w łupince
  • 3 lub 4 gałązki rozmarynu
  • 120 g guanciale
  • sól, zielony pieprz
  • 2 garście mąki semoliny

KASZTANOWE GNOCCHI Z GUANCIALE I PARMIGIANO REGGIANO

PRZYGOTOWANIE

Ziemniaki włóż do zimnej wody i zagotuj. Po ugotowaniu, obierz i rozgnieć (zajmie to ok. 30 minut, ale może nawet trochę więcej, jeśli ziemniaki są duże).

Po wymieszaniu dwóch mąk na stolnicy dodaj gorące jeszcze ziemniaki i szczyptę soli do środka. Ugniataj rękami aż uzyskasz jednolitą masę. Uformuj wałeczki i oprósz mąką, a następnie pokrój gnocchi na kawałki wielkości ok. 1,5  centymetra.

Pozwól gnocchi odpocząć na desce do krojenia lub na blasze do pieczenia przykrytej ściereczką. Posyp ją semoliną.

Teraz przygotuj dodatki: wrzuć polędwiczkę wieprzową do garnka z oliwą,  2 gałązkami świeżego rozmarynu i ząbkiem czosnku w łupince. Smaż na małym ogniu przez kilka minut, a następnie wyłącz: pozwól rozmarynowi odpocząć w gorącym oleju, aby mógł uwolnić cały swój zapach. Na patelni upraż orzechy piniowe i posiekaj grubo za pomocą noża, pozostawiając trochę całych orzechów do dekoracji.

Ugotuj gnocchi w dużej ilości osolonej wody a po wypłynięciu na powierzchnię odcedź, przenieś na patelnię z rozmarynowym olejem, dodaj starty Parmigiano Reggiano, posiekane orzeszki piniowe, trochę zielonego pieprzu i podsmaż aż ser się roztopi. Gdy sos jest zbyt gęsty, dodaj łyżkę wody z gotowania.

Serwuj, dekorując gałązką rozmarynu i całymi orzeszkami piniowymi.

 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra