KASZTANOWE GNOCCHI Z GUANCIALE I PARMIGIANO REGGIANO
PRZYGOTOWANIE
Ziemniaki włóż do zimnej wody i zagotuj. Po ugotowaniu, obierz i rozgnieć (zajmie to ok. 30 minut, ale może nawet trochę więcej, jeśli ziemniaki są duże).
Po wymieszaniu dwóch mąk na stolnicy dodaj gorące jeszcze ziemniaki i szczyptę soli do środka. Ugniataj rękami aż uzyskasz jednolitą masę. Uformuj wałeczki i oprósz mąką, a następnie pokrój gnocchi na kawałki wielkości ok. 1,5 centymetra.
Pozwól gnocchi odpocząć na desce do krojenia lub na blasze do pieczenia przykrytej ściereczką. Posyp ją semoliną.
Teraz przygotuj dodatki: wrzuć polędwiczkę wieprzową do garnka z oliwą, 2 gałązkami świeżego rozmarynu i ząbkiem czosnku w łupince. Smaż na małym ogniu przez kilka minut, a następnie wyłącz: pozwól rozmarynowi odpocząć w gorącym oleju, aby mógł uwolnić cały swój zapach. Na patelni upraż orzechy piniowe i posiekaj grubo za pomocą noża, pozostawiając trochę całych orzechów do dekoracji.
Ugotuj gnocchi w dużej ilości osolonej wody a po wypłynięciu na powierzchnię odcedź, przenieś na patelnię z rozmarynowym olejem, dodaj starty Parmigiano Reggiano, posiekane orzeszki piniowe, trochę zielonego pieprzu i podsmaż aż ser się roztopi. Gdy sos jest zbyt gęsty, dodaj łyżkę wody z gotowania.
Serwuj, dekorując gałązką rozmarynu i całymi orzeszkami piniowymi.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.