• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
KLASYCZNA LAZANIA W STYLU BOLOŃSKIM

KLASYCZNA LAZANIA W STYLU BOLOŃSKIM

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 250g makaronu lasagne Barilla
  • 100g tartego sera Parmigiano Reggiano ChNP

Beszamel:

  • 1 l mleka
  • 100 g masła
  • 100 g mąki
  • szczypta gałki muszkatołowej

Ragout:

  • 150 g pancetty
  • 700 g mielonej wołowiny i wieprzowiny
  • 90 g masła
  • 0,5 kieliszka białego wina
  • 300 g passaty pomidorowej
  • 1 seler naciowy
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • sól gruboziarnista, pieprz

KLASYCZNA LAZANIA W STYLU BOLOŃSKIM

PRZYGOTOWANIE

Beszamel

W garnuszku rozpuszczamy 100 g masła, dodajemy mąkę i podsmażamy do momentu, aż nabierze złotego koloru. Następnie dodajemy mleko, gałkę muszkatołową i mieszamy. Gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje.

Ragu’

W garnuszku roztapiamy masło i smażymy na nim posiekaną cebulkę, smażymy do momentu, aż się lekko zarumieni. Dodajemy pokrojonego selera i marchewkę i podsmażamy przez kilka minut. Następnie dodajemy pancettę, a po minucie mielone mięso. Podsmażamy na mocnym ogniu i mieszamy dokładnie aby rozdrobnić mięso. Jak tylko mięso się zarumieni doprawiamy solą i świeżym pieprzem. Dodajemy białe wino i czekamy, aż alkohol odparuje. Następnie dodajemy passatę pomidorową i dwie łyżki koncentratu pomidorowego. Mieszamy dokładnie i doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 1h.

KOMPOZYCJA DANIA

Na dno natłuszczonego naczynia do pieczenia wykładamy 2 łyżki beszamelu. Na to układamy makaron, tak aby przykrył spód, a na wierzch ponownie kilka łyżek beszamelu. Następnie całość przykrywamy warstwą ragu’ i oprószamy tartym serem Parmigiano Reggiano.  Ponownie układamy warstwę makaronu, beszamelu, ragu’ i oprószamy całość tartym serem Parmigiano Reggiano. Powtarzamy te czynności układając kolejne dwie warstwy. Lasagne pieczemy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku z funkcją termoobieg przez 25-30 min. Na koniec na 1-2 min włączamy funkcję grill i lekko przypiekamy z góry. Wyjmujemy z pieca i odstawiamy do odpoczęcia na 5 min.

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij1
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij1
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra