KLASYCZNA LAZANIA W STYLU BOLOŃSKIM
PRZYGOTOWANIE
Beszamel
W garnuszku rozpuszczamy 100 g masła, dodajemy mąkę i podsmażamy do momentu, aż nabierze złotego koloru. Następnie dodajemy mleko, gałkę muszkatołową i mieszamy. Gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje.
Ragu’
W garnuszku roztapiamy masło i smażymy na nim posiekaną cebulkę, smażymy do momentu, aż się lekko zarumieni. Dodajemy pokrojonego selera i marchewkę i podsmażamy przez kilka minut. Następnie dodajemy pancettę, a po minucie mielone mięso. Podsmażamy na mocnym ogniu i mieszamy dokładnie aby rozdrobnić mięso. Jak tylko mięso się zarumieni doprawiamy solą i świeżym pieprzem. Dodajemy białe wino i czekamy, aż alkohol odparuje. Następnie dodajemy passatę pomidorową i dwie łyżki koncentratu pomidorowego. Mieszamy dokładnie i doprowadzamy do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i gotujemy przez 1h.
KOMPOZYCJA DANIA
Na dno natłuszczonego naczynia do pieczenia wykładamy 2 łyżki beszamelu. Na to układamy makaron, tak aby przykrył spód, a na wierzch ponownie kilka łyżek beszamelu. Następnie całość przykrywamy warstwą ragu’ i oprószamy tartym serem Parmigiano Reggiano. Ponownie układamy warstwę makaronu, beszamelu, ragu’ i oprószamy całość tartym serem Parmigiano Reggiano. Powtarzamy te czynności układając kolejne dwie warstwy. Lasagne pieczemy w nagrzanym do 180 st. C piekarniku z funkcją termoobieg przez 25-30 min. Na koniec na 1-2 min włączamy funkcję grill i lekko przypiekamy z góry. Wyjmujemy z pieca i odstawiamy do odpoczęcia na 5 min.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.