Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki na kofty – oprócz oliwy – umieść w dużej misce i delikatnie wymieszaj zwilżonymi dłońmi. Składniki mają się połączyć, ale masa nie może być zbita.
- Wyłóż folią plastikową małą blachę do pieczenia. Nabierz 2 łyżki mięsnej mieszaniny, nadaj jej kształt kiełbaski i lekko spłaszcz z obu stron, by potem równo się smażyła. Połóż na blasze i zrób pozostałe kofty – powinno wyjść około 10.
- Przykryj kofty drugą warstwą folii plastikowej i wstaw na 30 minut do lodówki, by trochę stężały. W tym czasie wymieszaj jogurt, czosnek, skórkę i sok z cytryny oraz sól i suszoną miętę. Sos czosnkowy przygotowany.
- Rozgrzej oliwę na dużej patelni i smaż kofty na dość dużym ogniu po 5 minut z każdej strony, aż będą dobrze wysmażone w środku. Odwracaj je ostrożnie, żeby się nie rozpadły.
- Podaj z sosem czosnkowym, sałatką i pszennymi podpłomykami.