• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

KOFTY JAGNIĘCE Z SOSEM CZOSNKOWYM

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 45 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki (5-6 porcji):

  • mielona jagnięcina – 500 g
  • cebula – 1 (około 150 g), obrana i grubo starta
  • czosnek – 2 duże ząbki, obrane i zmiażdżone
  • mielony kmin – 1 łyżeczka
  • mielona kolendra – 1 łyżeczka
  • mielone ziele angielskie – ¼ łyżeczki
  • mielony biały pieprz – ½ łyżeczki
  • sól morska w płatkach – 1 łyżeczka
  • natka pietruszki – 3 łyżki drobno posiekanych liści
  • świeża mięta – 3 łyżki drobno posiekanych liści
  • zwykła oliwa – 2 łyżki

Sos czosnkowy:

  • jogurt grecki – 400 g
  • czosnek – 4 ząbki, obrane i zmiażdżone
  • cytryna – 1-2, drobno otarta skórka z jednej i 3 łyżki sosu
  • sól morska w płatkach – 2 łyżeczki
  • suszona mięta – 2 łyżeczki

Do podania:

  • pomidory
  • sałata lodowa
  • pszenne podpłomyki / pity

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki na kofty – oprócz oliwy – umieść w dużej misce i delikatnie wymieszaj zwilżonymi dłońmi. Składniki mają się połączyć, ale masa nie może być zbita.
  2. Wyłóż folią plastikową małą blachę do pieczenia. Nabierz 2 łyżki mięsnej mieszaniny, nadaj jej kształt kiełbaski i lekko spłaszcz z obu stron, by potem równo się smażyła. Połóż na blasze i zrób pozostałe kofty – powinno wyjść około 10.
  3. Przykryj kofty drugą warstwą folii plastikowej i wstaw na 30 minut do lodówki, by trochę stężały. W tym czasie wymieszaj jogurt, czosnek, skórkę i sok z cytryny oraz sól i suszoną miętę. Sos czosnkowy przygotowany.
  4. Rozgrzej oliwę na dużej patelni i smaż kofty na dość dużym ogniu po 5 minut z każdej strony, aż będą dobrze wysmażone w środku. Odwracaj je ostrożnie, żeby się nie rozpadły. 
  5. Podaj z sosem czosnkowym, sałatką i pszennymi podpłomykami. 
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra