PRZYGOTOWANIE
Ryż płuczemy na sitku, aż woda, która wypływa jest przezroczysta. Następnie przekładamy go do miski i moczymy w zimnej wodzie przez pół godziny.
Namoczony ryż jeszcze raz przelewamy na sitko, po czym umieszczamy w garnku i zalewamy półtorej szklanki mleka kokosowego. Garnek przykrywamy, a całość gotujemy na niewielkim ogniu przez około 15 minut. Po ugotowaniu ryż zostawiamy ciągle przykryty na kolejne 10-15 minut.
Przygotowujemy sos kokosowy. Mleko mieszamy dokładnie z cukrem, solą i mąką ziemniaczaną, po czym gotujemy na niedużym ogniu przez około 5 minut aż zgęstnieje.
Mango obrać, pokroić w ładną kostkę, wrzucić do miseczki. Zetrzeć do niego skórkę z limonki (z całej lub z części w zależności od upodobań) i dodać sok z połowy owocu.
Cukier rozgrzać na średnim ogniu na patelni, a gdy się rozpuści i nabierze leciutko bursztynowego koloru dodać sezam, migdały i wiórki kokosowe. Mieszać chwilę razem, by bakalie pokryły się karmelem i nabrały złotego koloru.
Możemy nakładać deser. Porcję ryżu układamy na talerzu lub w miseczce (możemy zrobić to przy pomocy łyżki, foremki, ringu…). Ryż polewamy obfitą porcją sosu kokosowego, obok lub na ryżu układamy mango, a wszystko dekorujemy chrupiącą posypką.