• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
Korzenny sos piwny z kurkumą do kiełbasek jagnięcych podawanych z białymi winogronami

KORZENNY SOS PIWNY

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 39 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 500 g kiełbasek jagnięcych
  • 200 g białych winogron
  • 1 bagietka
  • 1 biała cebula
  • 1 szklanka extra wytrawnego Prosecco
  • świeżo zmielony, czarny pieprz

Sos:

  • 500 g piwa Irish Mob Inne Beczki
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 czerwone cebule
  • 3 łyżki musztardy bawarskiej
  • sól morska
  • pęczek szczypiorku
  • 200 g boczku
  • 30g świeżej, startej kurkumy
  • oliwa z oliwek extra vergine

Sposób przygotowania:

Siekamy cebule, zgniatamy czosnek i wrzucamy z dodatkiem oliwy z oliwek, gotujemy na bardzo niskim ogniu i karmelizujemy. Podczas tego procesu dodajemy sól, kurkumę, gotujemy kolejne 5 minut a następnie dodajemy musztardę, piwo, redukujemy aż zgęstnieje i zacznie bulgotać. Odstawiamy na bok. Kiełbaski blanszujemy przez 1 minutę, białą cebulę siekamy, wrzucamy także posiekany boczek, nieco oliwy z oliwek i rumienimy wszystko aż będzie chrupiące. Dodajemy winogrono (pokrojone w połówki i pozbawione pestek). Dodajemy kiełbaski, gotujemy 10 minut i poddajemy deglasacji przy użyciu Prosecco. Serwujemy z sosem, a na koniec posypujemy szczypiorkiem i podajemy z bagietką.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra