Ugotuj soczewicę. Marchewkę, cebulę, seler i czosnek posiekaj. Podsmaż dodając rozmaryn i liść laurowy. Dodaj soczewicę i powoli dolewaj bulion. Na koniec dodaj pomidory Contechino włóż do wody z marchewką i selerem. W trakcie gotowania ponakłuwaj kiełbasę widelcem. Gdy będzie gotowa, wyciągnij z wody i odłóż na bok. Ugotuj ziemniaki na purre, odsącz je i przeciśnij przez praskę lub rozdrobnij tłuczkiem. Dodaj żółtka, masło, sól, gałkę. Masę przełóż do rękawa cukierniczego. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. Uformuj na niej koszycki za pomoc je na talerz, w środku połóż soczewicę i kilka kostek kiełbasy. Udekoruj rozmarynem.
Koszyczki ziemniaczne
czas wykonania: 50 min
poziom trudniości: łatwy
Składniki
- 1 kg kartofli
- 60 g masła
- 60 g startego Parmigiano Reggiano
- 3 żółtka
- Sól i gałka muszkatołowa
- 300 g soczewicy Castelluccio
- 2 cebule
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 l buliony
- ½ puszki pomidorów pelati
- Oliwa Monini Classico
- 3 liście laurowe, rozmaryn
- 300 g contechino
- 1 marchewka
- 1 łodyga selera