• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 30 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki na kalmary:

  • 500 g krążków z kalmarów
  • 150 g bułki tartej
  • 1 pęczek pietruszki
  • świeże zioła: oregano, szałwia, tymianek
  • sól i pieprz
  • oliwa z oliwek extra vergine

Składniki na sałatkę:

  • 300 g sałaty
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól i pieprz
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 cytryna

Dodatkowo:

  • drewniane lub metalowe patyczki do szaszłyków

PRZYGOTOWANIE

Kalmary

W misce łączymy bułkę tartą z posiekanymi ziołami. Dodajemy sól i oliwę. Dokładnie mieszamy.

Krążki obtaczamy w panierce i nabijamy na drewniane lub metalowe patyczki do szaszłyków, a następnie układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

Oprószamy je jeszcze dużą ilością panierki, skrapiamy oliwą i pieczemy w nagrzanym do 180 st C piekarniku przez ok 10-15 min, w zależności od wielości krążków.

Na ostatnie 5 min umieszczamy blachę na najwyższym poziomie piekarnika i włączamy funkcję grill.

Sałata

W misce mieszamy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, pieprz, oliwę i sok z cytryny. Mieszamy trzepaczką do otrzymania kremowego sosu. Powstałym sosem doprawiamy liście sałaty.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

BABY OŚMIORNICZKI PODANE Z SZALOTKĄ I GROSZKIEM

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 1 godz

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra