PRZYGOTOWANIE
Panna cotta
W garnuszku podgrzewamy śmietanę z laską wanilii, dokładnie mieszamy. Jak tylko śmietana się zagotuje, wyjmujemy laskę wanilii i dodajemy 80 g cukru. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. W osobnym garnku rozpuszczamy 100 g cukry, 2 łyżki wody i kilka kropel soku z cytryny. Dokładnie mieszamy, uważając, aby nie powstały grudki. Gotujemy do czasu otrzymania jednolitego jasnego sosu.
Karmel
W garnku z grubym dnem rozpuszczamy cukier puder.
W osobnym garnuszku podgrzewamy śmietanę.
Jak tylko cukier się rozpuści i będzie lekko zarumieniony zdejmujemy go z ognia, dodajemy podgrzaną śmietanę i szybko mieszamy łącząc oba składniki. Należy uważać aby nie przypalić śmietany z cukrem.
Dodajemy masło i wanilię.
Ponownie lekko podgrzewamy do czasu połączenia się składników.
Tutaj znajdziecie link do ciasta na pączki.