• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

KREM DO PĄCZKÓW PANNA COTTA Z KARMELEM

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: średni

Panna cotta:

  • 5 g żelatyny
  • 180 g cukru
  • 500 g śmietany
  • 1 laska wanilii
  • 1 cytryna

Karmel:

  • 125 g cukru pudru
  • 65 ml świeżej śmietany
  • 1 łyżeczka masła
  • wanilia

PRZYGOTOWANIE

Panna cotta

W garnuszku podgrzewamy śmietanę z laską wanilii, dokładnie mieszamy. Jak tylko śmietana się zagotuje, wyjmujemy laskę wanilii i dodajemy 80 g cukru. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy żelatynę i dokładnie mieszamy. W osobnym garnku rozpuszczamy 100 g cukry, 2 łyżki wody i kilka kropel soku z cytryny. Dokładnie mieszamy, uważając, aby nie powstały grudki. Gotujemy do czasu otrzymania jednolitego jasnego sosu.

Karmel

W garnku z grubym dnem rozpuszczamy cukier puder.

W osobnym garnuszku podgrzewamy śmietanę.

Jak tylko cukier się rozpuści i będzie lekko zarumieniony zdejmujemy go z ognia, dodajemy podgrzaną śmietanę i szybko mieszamy łącząc oba składniki. Należy uważać aby nie przypalić śmietany z cukrem.

Dodajemy masło i wanilię.

Ponownie lekko podgrzewamy do czasu połączenia się składników.

Tutaj znajdziecie link do ciasta na pączki.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra