• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

KREM DO PĄCZKÓW TIRAMISU

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 40 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 2 żółtka m
  • 250 g sera mascarpone
  • 100 g śmietany 36%
  • 1 filiżanka espresso
  • gorzkie kakao
  • 50 g cukru pudru

Do pasteryzacji jajek:

  • 50 ml wody
  • 50 g cukru

PRZYGOTOWANIE

Zaczynamy od pasteryzacji jajek. Do garnka dodajemy wodę, cukier i rozgrzewamy do 80 st C, cukier musi się w całości rozpuścić.

W misce ubijamy za pomocą trzepaczki żółtka i stopniowo dodajemy rozpuszczony w wodzie cukier.

Dodajemy cukier puder i kontynuujemy ubijanie do otrzymania puszystej konsystencji.

Dodajemy mascarpone i kawę, kontynuujemy mieszanie.

Śmietanę ubijamy na sztywno i dodajemy ją do kremu. Całość oprószamy kakao, mieszamy.

Powstałym kremem faszerujemy pączki, które przed podaniem również oprószamy kakao.

Tutaj znajdziecie link do ciasta na pączki.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra