PRZYGOTOWANIE
W garnku podgrzewamy większość mleka (pozostawiamy osobno pól szklanki). Jak tylko się zagotuje garnek zdejmujemy z ognia i dodajemy kawę. Dokładnie mieszamy do momentu, aż się rozpuści.
W misce ubijamy żółtka z cukrem do otrzymania jednolitej kremowej i puszystej konsystencji. Następnie do powstałego kremu dodajemy 1/3 pozostałego mleka i przesianą przez sitko mąkę, mieszamy.
Ciągle ubijając powoli dodajemy powstały krem do garnuszka z mlekiem i dokładnie mieszamy.
Krem zagotowujemy, ciągle mieszamy. Podgotowujemy go na lekkim ogniu przez kilka minut ciągle ubijając i uważając, aby nie powstały grudki. Powoli dodajemy pozostałą część zimnego mleka i czekamy, aż krem zgęstnieje.
Garnek zdejmujemy z ognia i chłodzimy go ciągle mieszając.
Gotowy krem zakrywamy folią spożywczą.
Tutaj znajdziecie link do ciasta na pączki.