• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

KREM Z DYNI Z SEREM ASIAGO

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 40 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 kg dyni piżmowej
  • 1 l bulionu drobiowego
  • 160 g sera Asiago
  • 80 g Parimigiano Reggiano
  • 30 g mascarpone
  • 2 łyżki drobno posiekanej szałwii
  • 1 łyżka drobno posiekanego rozmarynu
  • 1 żółtko
  • 4 cienkie kromki wiejskiego chleba

KREM Z DYNI Z SEREM ASIAGO

PRZYGOTOWANIE

W dużym rondlu podgrzewamy oliwę z oliwek. Następnie dodajemy cebulę i czosnek i podsmażamy przez 10 minut. Po tym czasie dodajemy pokrojoną w kostkę i obraną ze skóry dynię oraz bulion. Doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień. Gotujemy pod przykryciem do czasu, aż dynia zmięknie. Dodajemy połowę Asiago, mieszamy aż ser się rozpuści i pozostawiamy na płycie utrzymując ciepło. W międzyczasie rozgrzewamy grill.

W misce mieszamy parmezan, pozostały Asiago, mascarpone, żółtko, rozmaryn, szałwię oraz sól i pieprz. Zupę przelewamy do żaroodpornych misek. Chleb grillujemy w ówcześnie rozgrzanym w funkcji grill piekarniku do czasu, aż będzie zarumieniony i chrupiący. Następnie kromki smarujemy masą serową, układamy na wierzchu misek z zupą i wkładamy do piekarnika w funkcji grilla do czasu, aż ser się rozpuści i zarumieni. Serwujemy gorące.

 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra