• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

KREM DYNIOWY Z CYNAMONEM I PROSCIUTTO

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 30 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 1 kg dyni (Nelson/muszkatałowa)
  • 1 biała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • świeży rozmaryn – gałązka
  • seler naciowy
  • 100 g szynki parmeńskiej
  • cynamon mielony
  • 100 g Parmigiano Reggiano – startego
  • 1 marchew
  • sól, pieprz
  • oliwa z oliwek extra vergine

Sposób przygotowania

Dynię kroimy w kawałki i pieczemy 1 godzinę w 200 st. C. W międzyczasie bardzo cienko siekamy cebulę, marchew i seler naciowy oraz czosnek. Dajemy parę łyżek oliwy do garnka i lekko podsmażamy dopóki warzywa nie będą szkliste. Dodajemy sól, pieprz i 2 litry zimnej wody. Gotujemy 20 minut i dodajemy pieczoną dynią obraną ze skóry. Gotujemy kolejne 10 minut i blendujemy na gładki krem. Odstawiamy na bok. Na patelni z grubym dnem z łyżką oliwy obsmażamy szynkę pokrojoną w 3 cm szerokości plastry. Smażymy dopóki nie nabierze ładnego koloru, wyciągamy i kładziemy na kuchenny papier, aby zrobiła się chrupiąca, a nadmiar tłuszczu odciekł. Serwujemy krem z dyni ze szczyptą cynamonu, łyżką Parmigiano Reggiano i 3-4 kawałkami chrupiącej szynki. 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra