Sposób przygotowania
Dynię kroimy w kawałki i pieczemy 1 godzinę w 200 st. C. W międzyczasie bardzo cienko siekamy cebulę, marchew i seler naciowy oraz czosnek. Dajemy parę łyżek oliwy do garnka i lekko podsmażamy dopóki warzywa nie będą szkliste. Dodajemy sól, pieprz i 2 litry zimnej wody. Gotujemy 20 minut i dodajemy pieczoną dynią obraną ze skóry. Gotujemy kolejne 10 minut i blendujemy na gładki krem. Odstawiamy na bok. Na patelni z grubym dnem z łyżką oliwy obsmażamy szynkę pokrojoną w 3 cm szerokości plastry. Smażymy dopóki nie nabierze ładnego koloru, wyciągamy i kładziemy na kuchenny papier, aby zrobiła się chrupiąca, a nadmiar tłuszczu odciekł. Serwujemy krem z dyni ze szczyptą cynamonu, łyżką Parmigiano Reggiano i 3-4 kawałkami chrupiącej szynki.