• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
KREM DYNIOWY Z KREWETKAMI I GRISSINI Z CZARNUSZKĄ

KREM DYNIOWY Z KREWETKAMI I GRISSINI Z CZARNUSZKĄ

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 30 min

poziom trudniości: łatwy

Zupa:

  • 700 g oczyszczonej dyni
  • 1 por
  • 50 g masła
  • 200 ml śmietany
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • 600 g krewetek
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml brandy
  • 50 ml wytrawnego białego wina
  • sól, pieprz

Bulion ze skorupiaków:

  • pancerze krewetek
  • litr wody
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • 1 ząbek czosnku
  • 20 ml wytrawnego białego wina
  • peperoncino
  • sól, pieprz

Do serwowania:

  • szczypiorek

Grissini:

  • opakowanie ciasta francuskiego
  • opakowanie czarnuszki
  • białko jaja

KREM DYNIOWY Z KREWETKAMI I GRISSINI Z CZARNUSZKĄ

Sposób przygotowania

Krem z dyni

Bulion: oczyszczamy krewetki, zdejmujemy głowy i pancerze, usuwamy jelita i zachowujemy pancerze z boku. W rondelku umieszczamy oliwę, czosnek, peperoncino i rumienimy kilka minut, a następnie dodajemy pancerze krewetek. Kolejnym krokiem będzie dodanie wina i pozostawienie go do odparowania. Zalewamy wodą i gotujemy kilka minut. 

Dynię kroimy w plastry, obieramy ze skóry i kroimy warzywo w kawałki. Myjemy pora i również kroimy go w plasterki. Rozpuszczamy masło w rondelku, wrzucamy pory, a kiedy nieco zmiękną, dodajemy dynię. Doprawiamy solą, pieprzem i zostawiamy gotujące się na 10 minut, dodając stopniowo odfiltrowany bulion ze skorupiaków.

Na oddzielnej patelni podgrzewamy oliwę ze świeżym ząbkiem czosnku i szybko wrzucamy oczyszczone krewetki. Solimy, doprawiamy pieprzem i zanurzamy w brandy i dolewamy  białe wino. Zostawiamy na kilka minut, aby wszystkie smaki dobrze się przeniknęły i wyłączamy ogień.

Gdy dynia całkowicie zmięknie, przekładamy ją do blendera razem ze śmietaną i połową krewetek oraz blendujemy do otrzymania gładkiej konsystencji. Przekładamy na talerze, następnie dekorujemy krem pozostałymi krewetkami dodając szczypiorek i, jeśli to konieczne, zmielony pieprz.

Grissini

Ciasto francuskie kroimy na paski, smarujemy białkiem jajka, dodajemy nasiona czarnuszki i pieczemy w 200’C przez około 15 minut.

 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra