KREM DYNIOWY Z KREWETKAMI I GRISSINI Z CZARNUSZKĄ
Sposób przygotowania
Krem z dyni
Bulion: oczyszczamy krewetki, zdejmujemy głowy i pancerze, usuwamy jelita i zachowujemy pancerze z boku. W rondelku umieszczamy oliwę, czosnek, peperoncino i rumienimy kilka minut, a następnie dodajemy pancerze krewetek. Kolejnym krokiem będzie dodanie wina i pozostawienie go do odparowania. Zalewamy wodą i gotujemy kilka minut.
Dynię kroimy w plastry, obieramy ze skóry i kroimy warzywo w kawałki. Myjemy pora i również kroimy go w plasterki. Rozpuszczamy masło w rondelku, wrzucamy pory, a kiedy nieco zmiękną, dodajemy dynię. Doprawiamy solą, pieprzem i zostawiamy gotujące się na 10 minut, dodając stopniowo odfiltrowany bulion ze skorupiaków.
Na oddzielnej patelni podgrzewamy oliwę ze świeżym ząbkiem czosnku i szybko wrzucamy oczyszczone krewetki. Solimy, doprawiamy pieprzem i zanurzamy w brandy i dolewamy białe wino. Zostawiamy na kilka minut, aby wszystkie smaki dobrze się przeniknęły i wyłączamy ogień.
Gdy dynia całkowicie zmięknie, przekładamy ją do blendera razem ze śmietaną i połową krewetek oraz blendujemy do otrzymania gładkiej konsystencji. Przekładamy na talerze, następnie dekorujemy krem pozostałymi krewetkami dodając szczypiorek i, jeśli to konieczne, zmielony pieprz.
Grissini
Ciasto francuskie kroimy na paski, smarujemy białkiem jajka, dodajemy nasiona czarnuszki i pieczemy w 200’C przez około 15 minut.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.