• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
KREMOWE GNOCCHI Z MĄKI KASZTANOWEJ

KREMOWE GNOCCHI Z MĄKI KASZTANOWEJ

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: łatwy

Gnocchi:

  • 400 g mąki kasztanowej
  • 200 g mąki
  • woda
  • szczypta soli

Sos:

  • oliwa z oliwek extra vergine
  • 200 g sera stracchino
  • 1 sałata
  • 100 g szynki parmeńskiej – cienko pokrojonej
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek extra vergine

KREMOWE GNOCCHI Z MĄKI KASZTANOWEJ

Sposób przygotowania:

Przesiewamy maki: pszenną i kasztanową oraz mieszamy je. Wysypujemy je na czystą powierzchnię, łączymy z ciepłą wodą i szczyptą soli, wyrabiamy w szybkim tempie w celu otrzymania gładkiego ciasta. Wałkujemy je na grubość około 1,5 cm. Pozostawiamy do wyschnięcia na około 20 minut a następnie kroimy  w 3 cm kawałki i oprószamy je białą mąką. 

Przygotowujemy sos: doprowadzamy wodę do wrzenia, solimy. Sałatę blanszujemy 30 sekund, zachowujemy szklankę wody, w której to robiliśmy, odcedzamy sałatę. Blendujemy z odrobiną zachowanej wcześniej wody, oliwą oraz serem aż do chwili, gdy mieszanina będzie gładka, ale nie za rzadka. Przyprawiamy solą oraz pieprzem. Na rozgrzaną patelnię wlewamy oliwę, szynkę parmeńską i smażymy przez minutę. Odkładamy na papier kuchenny – wówczas wyschną i będą chrupiące. Gnocchi wrzucamy do rondla pełnego osolonej wody i gotujemy 7-8 minut. Kiedy wypłyną na powierzchnię, odcedzamy. Serwujemy przyprawione serem, kremem z sałaty i szynką.

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra