Krewetki po japońsku z sosem teriyaki
PRZYGOTOWANIE
Myjemy krewetki, obieramy je z pancerza i za pomocą końcówki noża wycinamy czarne jelito. Zostawiamy ogony. Przekładamy je do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki.
Przygotowujemy marynatę. Do garnuszka dodajemy sos sojowy, cukier trzcinowy, mirin i sake. Wszystko lekko podgrzewamy, do momentu, aż rozpuści się cukier i odstawiamy do wystygnięcia.
Ścieramy imbir, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do marynaty.
Rozkładamy krewetki na blaszce, na którą wlewamy marynatę i przykrywamy wszystko folią spożywczą. Pamiętamy, aby zostawić ok 100ml marynaty do udekorowania dania.
Na rozgrzaną patelnię dodajemy oliwę, olej sezamowy i krewetki wyjęte wcześniej z marynaty.
Pozostałą część marynaty redukujemy w garnuszku do uzyskania konsystencji karmelu.
Przed podaniem obsypujemy krewetki dużą ilością pietruszki.
Uwagi Chefa
Japoński sos teriyaki składa się z sosu sojowego, mirin, czyli słodkiego sake, i cukru. Sos jest bardzo prosty w przygotowaniu, idealnie nadaje się do marynowania oraz jako dodatek do dań na bazie ryżu, mięsa z kurczaka, warzyw i ryb, w szczególności węgorza, łososia i krewetek. Gotowy sos teriyaki powinien mieć płynną konsystencję.
Po japońsku teki oznacza błyszczący, a yaki ugotowany.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.