• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
Krewetki po japońsku z sosem teriyaki

Krewetki po japońsku z sosem teriyaki

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 45 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki

  • 600 g krewetek
  • 300 ml sosu sojowego
  • 100 g cukru trzcinowego
  • 30 ml sake
  • 30 ml mirinu
  • 1 kawałek świeżego imbiru
  • 1 ząbek czosnku
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • świeża pietruszka do posypania

Krewetki po japońsku z sosem teriyaki

PRZYGOTOWANIE

Myjemy krewetki, obieramy je z pancerza i za pomocą końcówki noża wycinamy czarne jelito. Zostawiamy ogony. Przekładamy je do miski, przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy do lodówki.

Przygotowujemy marynatę. Do garnuszka dodajemy sos sojowy, cukier trzcinowy, mirin i sake. Wszystko lekko podgrzewamy, do momentu, aż rozpuści się cukier i odstawiamy do wystygnięcia.

Ścieramy imbir, czosnek przeciskamy przez praskę i dodajemy do marynaty.

Rozkładamy krewetki na blaszce, na którą wlewamy marynatę i przykrywamy wszystko folią spożywczą. Pamiętamy, aby zostawić ok 100ml marynaty do udekorowania dania.

Na rozgrzaną patelnię dodajemy oliwę, olej sezamowy i krewetki wyjęte wcześniej z marynaty.

Pozostałą część marynaty redukujemy w garnuszku do uzyskania konsystencji karmelu.

Przed podaniem obsypujemy krewetki dużą ilością pietruszki.

Uwagi Chefa

Japoński sos teriyaki składa się z sosu sojowego, mirin, czyli słodkiego sake, i cukru. Sos jest  bardzo prosty w przygotowaniu, idealnie nadaje się do marynowania oraz jako dodatek do dań na bazie ryżu, mięsa z kurczaka, warzyw i ryb, w szczególności węgorza, łososia i krewetek. Gotowy sos teriyaki powinien mieć płynną konsystencję.

Po japońsku teki oznacza błyszczący, a yaki ugotowany.

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra