• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
Krewetki po tajsku z zielonym curry, papają i liśćmi kafiru

Krewetki po tajsku z zielonym curry, papają i liśćmi kafiru

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki

  • 600 g krewetek
  • 1 cytryna
  • 1 czerwona papryka
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • ryż jaśminowy
  • natka pietruszki

Zielone curry

  • olej arachidowy
  • 1 cebula
  • zielona pasta curry
  • 3 marchewki
  • ½ papai
  • 4 poszatkowane liście kafiru
  • 4 l mleka kokosowego
  • sól

KREWETKI PO TAJSKU Z ZIELONYM CURRY, PAPAJĄ I LIŚĆMI KAFIRU

PRZYGOTOWANIE

Krewetki

Myjemy krewetki, obieramy je z pancerza i za pomocą końcówki noża wycinamy czarne jelito. Przekrajamy krewetki wzdłuż, aż do wysokości ogona i rozkładamy je na pół.

Marynujemy je przez 10 min w marynacie ze skórki cytryny, soku z cytryny, oczyszczonej i pokrojonej w koła papryczki.

Na rozgrzaną patelnię dodajemy oliwę. Podsmażamy krewetki przez ok 2 min na każdej stronie. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy.

Zielone curry

Na rozgrzaną patelnię dodajemy oliwę, dodajemy pokrojoną w pióra cebulę i pastę curry. Dodajemy pokrojoną w słupki marchewkę, pokrojoną w kawałeczki papaję i poszatkowane liście kafiru. Wszystko lekko podsmażamy. Dodajemy mleko kokosowe i podgotowujemy przez 5 min. Obniżamy ogień i doprawiamy solą. Dodajemy krewetki.

Ryż

Gotujemy ryż według instrukcji producenta. Do ugotowanego ryży dodajemy kolendrę i podajemy z curry z krewetkami.

 

 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra