KREWETKI PO WŁOSKU Z POMIDORKAMI CILIEGINI, BRANDY I PIETRUSZKĄ
PRZYGOTOWANIE
Myjemy krewetki, obieramy je z pancerza, a za pomocą końcówki noża wycinamy czarne jelito. Zostawiamy ogony.
Z papryczki wykrajamy nasiona i kroimy w cienkie paski. Na rozgrzaną patelnię dodajemy oliwę, wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku i wrzucamy pokrojoną paprykę. Następnie dodajemy krewetki układając je jedna obok drugiej, pamiętając, aby nie nachodziły na siebie. Podsmażamy je z każdej strony przez ok 1 min, do momentu, aż się zarumienią. Następnie skrapiamy je brandy, podpalamy i pozostawiamy do momentu, aż ogień sam wygaśnie. Jak tylko ogień się wypali dodajemy pomidorki i rozcieńczamy sos dodając do niego wodę.
Doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy pokrywką i pozostawiamy na 4-5 min.
Na osobnej patelni podgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i układamy na nią pokrojoną w krążki bagietkę i lekko ją podsmażamy.
Zdejmujemy z ognia patelnię z krewetkami, posypujemy zawartość sporą ilością pietruszki, doprawiamy pieprzem i solą. Podajemy z podsmażonymi kawałkami bagietki.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.