• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
KREWETKI PO WŁOSKU Z POMIDORKAMI CILIEGINI, BRANDY I PIETRUSZKĄ

Krewetki po włosku z pomidorkami ciliegini, brandy i pietruszką

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 45 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 600 g krewetek
  • 400 g pomidorków ciliegini Mutti
  • 200 g wody
  • 50 g brandy
  • 30 g oliwy z oliwek extra vergine
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 papryczka
  • pietruszka
  • sól i pieprz

Do podania:

  • 1 ząbek czosnku
  • bagietka

KREWETKI PO WŁOSKU Z POMIDORKAMI CILIEGINI, BRANDY I PIETRUSZKĄ

PRZYGOTOWANIE

Myjemy krewetki, obieramy je z pancerza, a za pomocą końcówki noża wycinamy czarne jelito. Zostawiamy ogony.

Z papryczki wykrajamy nasiona i kroimy w cienkie paski. Na rozgrzaną patelnię dodajemy oliwę, wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku i wrzucamy pokrojoną paprykę. Następnie dodajemy krewetki układając je jedna obok drugiej, pamiętając, aby nie nachodziły na siebie. Podsmażamy je z każdej strony przez ok 1 min, do momentu, aż się zarumienią. Następnie skrapiamy je brandy, podpalamy i pozostawiamy do momentu, aż ogień sam wygaśnie. Jak tylko ogień się wypali dodajemy pomidorki i rozcieńczamy sos dodając do niego wodę.

Doprawiamy solą i pieprzem, przykrywamy pokrywką i pozostawiamy na 4-5 min.

Na osobnej patelni podgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i układamy na nią pokrojoną w krążki bagietkę i lekko ją podsmażamy.

Zdejmujemy z ognia patelnię z krewetkami, posypujemy zawartość sporą ilością pietruszki, doprawiamy pieprzem i solą. Podajemy z podsmażonymi kawałkami bagietki.

 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

 

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra