• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

Krokiety z warzywami i parmigiano reggiano

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 30 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki

  • 150 g cukinii
  • 160 g marchwi
  • 70 g porów
  • 160 g fasolki szparagowej
  • 350 g ziemniaków
  • 2 średnie jajka
  • 100 g Parmigiano Reggiano D.O.P.
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 pęczek pietruszki
  • gałka muszkatołowa
  • czarny pieprz
  • sól
  • oliwa z oliwek extra virgin

Na panierkę

  • 40 g bułki tartej
  • 1 jajko

Do smażenia

  • olej Monini neutrale

Ziemniaki gotujemy, po czym odcedzamy i robimy z nich puree.
Następnie zabieramy się za krojenie warzyw. Marchewki kroimy na plasterki, fasolkę na małe kawałki, a pory na krążki. Cukinie kroimy w kostkę i drobno siekamy natkę pietruszki. W dużym rondlu rozgrzewamy olej i podsmażamy delikatnie czosnek. Gdy olej nabierze aromatu czosnku, wyjmujemy go i dorzucamy do garnka pory, smażąc je przez kilka minut. Po tym czasie dodajemy marchew i fasolkę. Na samym końcu dodajemy cukinię i gotujemy całość przez około 10 minut. Gdy warzywa są gotowe, doprawiamy je solą i pieprzem.
W dalszej kolejności bierzemy nasze puree i mieszamy je w misce razem ze startym serem, jajkiem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową.

Do puree dodajemy warzywa i posiekana natkę pietruszki. Całość mieszamy, aż będzie miało jednolitą konsystencję. Z powstałej masy formujemy rękoma klopsiki (każdy o wadze około 50-55 g). Krokiety moczymy w rozbitym jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy w głębokim oleju, aż krokiety będą złocisto brązowe.

Gdy będą gotowe, przekładamy je na papier, aby wsiąknął nadmiar tłuszczu.

Smacznego!

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra