Sposób przygotowania:
Krokiety
Gotujemy ziemniaki w skórkach w osolonej wodzie. Odcedzamy, obieramy i zostawiamy do ostygnięcia. Miażdżymy je prasowarką do ziemniaków, wbijamy jajko oraz mieszamy do powstania jednolitej masy. Dodajemy starty Parmigiano, sól, pieprz i startą gałkę muszkatołową. Mieszamy aż do otrzymania gładkiej masy. Odcedzamy małe mozzarelle i dobrze je osuszamy na papierze kuchennym. Bierzemy niewielką porcję ziemniaków, delikatnie rozgniecioną i tworzymy zagłębienie w środku gdzie wkładamy mozzarelle, zamykamy ciasto tak, aby powstał swoisty krokiet – w kształcie cylindra. Do jednej miseczki wbijamy jajko, w drugiej – bułkę tartą. Zanurzamy każdego krokieta najpierw w jajku, potem w bułce. Rozkładamy wszystkie na przygotowanej tacy, którą kładziemy sobie w zasięgu ręki. Teraz podgrzewamy oliwę, kontrolujemy za pomocą kuchennego termometru ciepło – nie może przekraczać 180° C. Kiedy osiągniemy prawidłową temperaturę, możemy zanurzać nasze krokiety w ilości 3 – 4 za jednym razem, smażymy do ładnego, złotego koloru. Odkładamy na chłonny papier kuchenny.
Sos:
Wlewamy oliwę do małego garnka, cebulę cienko kroimy, tak samo marchew i seler – podsmażamy. Kiedy warzywa są gotowe, dodajemy pomidory i dusimy przez 5 minut, dodajemy sól, pieprz, ale dopiero prawie pod koniec gotowania, co musi być także szybkie, aby nie zepsuć smaku pomidorów. Zioła wrzucamy razem – wyłączamy ogrzewanie i przykrywamy pozostawiając w sos w cieple. W ten sposób aromat ziół delikatnie, a dobrze wzbogaci nasz sos.
Krokieciki serwujemy z gotowym sosem.