• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
krokiety z mozzarella przepis Włoska Akademia Kulinarna

KROKIETY ZIEMNIACZANE NADZIEWANA MINI MOZZARELLĄ

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 30 min

poziom trudniości: łatwy

Ciasto krokietowe:

  • 1 kg ziemniaków
  • 100 g sera Parmigiano Reggiano do starcia
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa

Nadzienie:

  • 20 mini mozzarelle Galbani

Panierka:

  • 3 jajka
  • 250 g tartej bułki

Do smażenia:

  • olej lub oliwa

Sos z pomidorków Mutti:

  • 1 puszka pomidorów ciliegini Mutti
  • 1 marchew
  • 2 łodygi selera
  • 1 cebula
  • bukiet ziół: bazylia, tymianek, natka pietruszki
  • oliwa z oliwek vergine
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Krokiety

Gotujemy ziemniaki w skórkach w osolonej wodzie. Odcedzamy, obieramy i zostawiamy do ostygnięcia. Miażdżymy je prasowarką do ziemniaków, wbijamy jajko oraz mieszamy do powstania jednolitej masy. Dodajemy starty Parmigiano, sól, pieprz i startą gałkę muszkatołową. Mieszamy aż do otrzymania gładkiej masy. Odcedzamy małe mozzarelle i dobrze je osuszamy na papierze kuchennym. Bierzemy niewielką porcję ziemniaków, delikatnie rozgniecioną i tworzymy zagłębienie w środku gdzie wkładamy mozzarelle, zamykamy ciasto tak, aby powstał swoisty krokiet – w kształcie cylindra. Do jednej miseczki wbijamy jajko, w drugiej – bułkę tartą. Zanurzamy każdego krokieta najpierw w jajku, potem w bułce. Rozkładamy wszystkie na przygotowanej tacy, którą kładziemy sobie w zasięgu ręki. Teraz podgrzewamy oliwę, kontrolujemy za pomocą kuchennego termometru ciepło – nie może przekraczać 180° C. Kiedy osiągniemy prawidłową temperaturę, możemy zanurzać nasze krokiety w ilości 3 – 4 za jednym razem, smażymy do ładnego, złotego koloru. Odkładamy na chłonny papier kuchenny.

Sos:

Wlewamy oliwę do małego garnka, cebulę cienko kroimy, tak samo marchew i seler – podsmażamy. Kiedy warzywa są gotowe, dodajemy pomidory i dusimy przez 5 minut, dodajemy sól, pieprz, ale dopiero prawie pod koniec gotowania, co musi być także szybkie, aby nie zepsuć smaku pomidorów. Zioła wrzucamy razem – wyłączamy ogrzewanie i przykrywamy pozostawiając w sos w cieple. W ten sposób aromat ziół delikatnie, a dobrze wzbogaci nasz sos.

Krokieciki serwujemy z gotowym sosem.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra