KRUCHE CIASTO NA BAZIE OLIWY EXTRA VERGINE Z KREMEM MIGDAŁOWYM
PRZYGOTOWANIE
Kruche ciasto
Ciasto możemy wyrabiać zarówno za pomocą ręki jak i w robocie kuchennym. W misce łączymy mąkę, cukier i oliwę Monini. Zaczynamy wyrabiać ciasto za pomocą ręki lub, jeżeli wyrabiamy ciasto w robocie kuchennym, za pomocą haka. Dodajemy jajka, jedno po drugim. Dodajemy proszek do pieczenia i kontynuujemy wyrabianie ciasta za pomocą ręki do momentu otrzymania zwartego ciasta. Następnie formujemy kulkę.
Ciasto, do którego dodajemy oliwę, nie wymaga czasu na odpoczynek, od razu po wyrobieniu można zacząć formować z niego ciasteczka lub inne wypieki.
Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy. Jeżeli ciasto pieczemy w blaszce, nie musimy go wcześniej rozwałkowywać, wystarczy, że rozprowadzimy je w oprószonej mąką blaszce za pomocą opuszków palców.
Krem cytrynowy
W garnuszku podgrzewamy mleko. Ubijamy jajka z cukrem i szczyptą soli. Po kilku minutach ubijania dodajemy skórkę z cytryny i przesiane przez sitko obydwie mąki. Ubijamy jeszcze przez kilka minut.
Jak tylko mleko zacznie wrzeć odmierzamy ½ szklanki i łączymy z jajkami. Mieszamy i wlewamy całość do garnuszka z mlekiem. Ciepło mleka spowoduje, że masa jajeczna podwoi swoją objętość.
Gdy na powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki zaczynami energicznie mieszać, do momentu, aż całość połączy się w jednolitą konsystencję.
Zmniejszamy ogień, dodajemy masło i skórkę oraz sok z cytryny. Mieszamy do momentu i przelewamy do oddzielnego pojemnika. Od czasu do czasu mieszamy powstały krem po to aby szybciej wystygł. Powinien osiągnąć temperaturę pokojową.
Krem frangipane
Używając ubijaczki mieszamy cukier z mąką migdałową, masłem, jajkiem i skórką z cytryny, do momentu, aż osiągniemy dosyć gęstą kremową konsystencję. Odstawiamy.
Kompozycja ciasta
Piekarnik nagrzewamy do 180 st C.
Ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy na grubość ok 4-5 mm. Podnosimy ciasto i umieszczamy nad nasmarowaną masłem i oprószona mąką blachą. Delikatnie układając upewniamy się, że ciasto pokryło zarówno spód jak i boki blaszki. Spód ciasta nakłuwamy lekko widelcem. Następnie wykładamy wystudzony krem cytrynowy.
Krem frangipane przekładamy do rękawa cukierniczego. Na wierzchu kremu cytrynowego tworzymy paski z kremu frangipane i rozprowadzamy go delikatnie po całej powierzchni.
Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 st C piekarniku przez 35-40 min, lub do momentu, aż się zarumieni.
Ciasto podajemy w pełni wystudzone i dekorujemy płatkami migdałowymi, cukrem pudrem i zestem z cytryny.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.