• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
KRUCHE CIASTO NA BAZIE OLIWY EXTRA VERGINE Z KREMEM MIGDAŁOWYM

Kruche ciasto na bazie oliwy extra vergine z kremem migdałowym

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 1.5 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki na kruche ciasto

  • 300 g mąki 00
  • 2 jajka
  • 70 ml oliwy z oliwek extra vergine Monini Delicato
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo

  • skórka z połowy cytryny lub pomarańczy

Składniki na krem cytrynowy

  • 3 jajka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżeczka mąki
  • 1 łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • 250 g mleka
  • 50 g masła
  • sok i tarta skórka z 1 cytryny
  • szczypta soli

Składniki na krem frangipane

  • 85 g masła w temperaturze pokojowej
  • 85 g cukru
  • 85 g mąki z migdałów
  • 1 jajko
  • tarta skórka z 1 cytryny

Do udekorowania

  • płatki migdałowe
  • cukier puder

KRUCHE CIASTO NA BAZIE OLIWY EXTRA VERGINE Z  KREMEM MIGDAŁOWYM

PRZYGOTOWANIE

Kruche ciasto

Ciasto możemy wyrabiać zarówno za pomocą ręki jak i w robocie kuchennym. W misce łączymy mąkę, cukier i oliwę Monini. Zaczynamy wyrabiać ciasto za pomocą ręki lub, jeżeli wyrabiamy ciasto w robocie kuchennym, za pomocą haka. Dodajemy jajka, jedno po drugim. Dodajemy proszek do pieczenia i kontynuujemy wyrabianie ciasta za pomocą ręki do momentu otrzymania zwartego ciasta. Następnie formujemy kulkę.

Ciasto, do którego dodajemy oliwę, nie wymaga czasu na odpoczynek, od razu po wyrobieniu można zacząć formować z niego ciasteczka lub inne wypieki.

Ciasto przekładamy na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy. Jeżeli ciasto pieczemy w blaszce, nie musimy go wcześniej rozwałkowywać, wystarczy, że rozprowadzimy je w oprószonej mąką blaszce za pomocą opuszków palców.

Krem cytrynowy

W garnuszku podgrzewamy mleko. Ubijamy jajka z cukrem i szczyptą soli. Po kilku minutach ubijania dodajemy skórkę z cytryny i przesiane przez sitko obydwie mąki. Ubijamy jeszcze przez kilka minut.

Jak tylko mleko zacznie wrzeć odmierzamy ½ szklanki i łączymy z jajkami. Mieszamy i wlewamy całość do garnuszka z mlekiem. Ciepło mleka spowoduje, że masa jajeczna podwoi swoją objętość.

Gdy na powierzchni zaczną pojawiać się bąbelki zaczynami energicznie mieszać, do momentu, aż całość połączy się w jednolitą konsystencję.

Zmniejszamy ogień, dodajemy masło i skórkę oraz sok z cytryny. Mieszamy do momentu i przelewamy do oddzielnego pojemnika. Od czasu do czasu mieszamy powstały krem po to aby szybciej wystygł. Powinien osiągnąć temperaturę pokojową.

Krem frangipane

Używając ubijaczki mieszamy cukier z mąką migdałową, masłem, jajkiem i skórką z cytryny, do momentu, aż osiągniemy dosyć gęstą kremową konsystencję. Odstawiamy.

Kompozycja ciasta

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C.

Ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i rozwałkowujemy na grubość ok 4-5 mm. Podnosimy ciasto i umieszczamy nad nasmarowaną masłem i oprószona mąką blachą. Delikatnie układając upewniamy się, że ciasto pokryło zarówno spód jak i boki blaszki. Spód ciasta nakłuwamy lekko widelcem. Następnie wykładamy wystudzony krem cytrynowy.

Krem frangipane przekładamy do rękawa cukierniczego. Na wierzchu kremu cytrynowego tworzymy paski z kremu frangipane i rozprowadzamy go delikatnie po całej powierzchni.

Ciasto pieczemy w nagrzanym do 180 st C piekarniku przez 35-40 min, lub do momentu, aż się zarumieni.

Ciasto podajemy w pełni wystudzone i dekorujemy płatkami migdałowymi, cukrem pudrem i zestem z cytryny.

 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra