• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
KUKURYDZIANE CIASTECZKA Z MLEKIEM I RODZYNKAMI

KUKURYDZIANE CIASTECZKA Z MLEKIEM I RODZYNKAMI – ZALETTI DELIZIOSI

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 45 min

poziom trudniości: średni

Składniki:

  • 250 g mąki kukurydzianej
  • od 100 do 200 g mąki 00
  • 4 żółtka
  • 150 g cukru
  • 150 g miękkiego masła o temp. pokojowej
  • 200 ml mleka
  • 100 g rodzynek Bakalland
  • skórka cytrynowa
  • szczypta soli
  • sproszkowana wanilia
  • 1/2 proszku do pieczenia
  • Do dekoracji – cukier puder

KUKURYDZIANE CIASTECZKA Z MLEKIEM I RODZYNKAMI

PRZYGOTOWANIE

Namaczamy rodzynki w ciepłym mleku (albo zostawiamy je w wodzie). Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy startą skórkę cytrynową, szczyptę wanilii, proszek do pieczenia i trochę soli. W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z cukrem. Łączymy je następnie z miękkim masłem,  odrobiną ciepłego mleka i pozostałymi składnikami, urabiamy aż do otrzymania miękkiego ciasta.

Dłonie zanurzamy wcześniej w mące i formujemy małe, jajowate ciasteczka o długości 7-8 cm i średnicy 5 cm. Układamy je następnie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180’C przez 20 minut. Pamiętajmy, aby ich pilnować – długość pieczenia zależy od masy ciasteczek – powinny mieć około 20 – 50 g. Kiedy skończymy pieczenie, wyjmujemy zaletti z piekarnika, oprószamy cukrem pudrem i pozostawiamy do schłodzenia.

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra