KUKURYDZIANE CIASTECZKA Z MLEKIEM I RODZYNKAMI
PRZYGOTOWANIE
Namaczamy rodzynki w ciepłym mleku (albo zostawiamy je w wodzie). Do miski przesiewamy mąkę, dodajemy startą skórkę cytrynową, szczyptę wanilii, proszek do pieczenia i trochę soli. W oddzielnym naczyniu ubijamy żółtka z cukrem. Łączymy je następnie z miękkim masłem, odrobiną ciepłego mleka i pozostałymi składnikami, urabiamy aż do otrzymania miękkiego ciasta.
Dłonie zanurzamy wcześniej w mące i formujemy małe, jajowate ciasteczka o długości 7-8 cm i średnicy 5 cm. Układamy je następnie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180’C przez 20 minut. Pamiętajmy, aby ich pilnować – długość pieczenia zależy od masy ciasteczek – powinny mieć około 20 – 50 g. Kiedy skończymy pieczenie, wyjmujemy zaletti z piekarnika, oprószamy cukrem pudrem i pozostawiamy do schłodzenia.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.