Przygotowanie:
Marchewkę, seler i cebulę dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Plastry piersi z kurczaka rozbijamy pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia. Następnie obkładamy mięso szynką. Obrane figi kroimy w plastry, które kładziemy na wierzchu piersi obłożonej szynką. Następnie zwijamy piersi w roladę, związujemy je sznurkiem kuchennym. Pomiędzy sznurek a mięso wtykamy gałązki ziół. Następnie obsmażamy roladki na rozgrzanym tłuszczu do czasu, aż mięso zbrązowieje. Następnie do patelni dorzucamy warzywa i bulion. Przykrywamy całość przykrywką i dusimy całość, przez 1,5 godziny, od czasu do czasu przewracając mięso na patelni. Po tym czasie wyjmujemy kurczaka z garnka, blendujemy warzywa z sosem i redukujemy sos do pożądanej gęstości.