• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

Kurczak faszerowany prosciutto crudo, figami i ziołami

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 1.5 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki

  • 4 kawałki piersi z kurczaka (ok. 700 g)
  • 4 figi
  • 4 plastry gotowanej szynki
  • 300 ml bulionu warzywnego
  • 2 marchewki
  • 2 laski selera naciowego
  • 1 czerwona cebula
  • 2 gałązki tymianku
  • 2 gałązki majeranku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 4 liście szałwii

Przygotowanie:

Marchewkę, seler i cebulę dokładnie myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę.  Plastry piersi z kurczaka rozbijamy pomiędzy arkuszami papieru do pieczenia. Następnie obkładamy mięso szynką. Obrane figi kroimy w plastry, które kładziemy na wierzchu piersi obłożonej szynką. Następnie zwijamy piersi w roladę, związujemy je sznurkiem kuchennym. Pomiędzy sznurek a mięso wtykamy gałązki ziół. Następnie obsmażamy roladki na rozgrzanym tłuszczu do czasu, aż mięso zbrązowieje. Następnie do patelni dorzucamy warzywa i bulion. Przykrywamy całość przykrywką i dusimy całość, przez 1,5 godziny, od czasu do czasu przewracając mięso na patelni. Po tym czasie wyjmujemy kurczaka z garnka, blendujemy warzywa z sosem i redukujemy sos do pożądanej gęstości.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra