KURCZAK W POMIDORACH PO TOSKAŃSKU
PRZYGOTOWANIE
Zaczynamy od przygotowania mieszaniny z cebuli, selera i marchwi. Przerzucamy je na rozgrzany, szeroki rondel z oliwą, dodając 2 ząbki czosnku w skórce. Smażymy wszystko przez około 10 minut. W międzyczasie kroimy boczek w kostkę i także wrzucamy go na rondel. Zostawiamy na kilka minut aż boczek będzie ładnie brązowy i odsączamy część tłuszczu. Teraz nadszedł czas na dodanie kurczaka w kawałkach, lekko podnosząc temperaturę, ale tak, aby płyn z gotowania nie odparował zbyt szybko. Ta część receptury jest najważniejsza, ponieważ kurczak musi wchłonąć wszelkie aromaty.
Dodajemy następnie liść laurowy i rozmaryn. Po zrumienieniu kurczaka dodajemy wino, zmniejszając w tym samym czasie ogień. Podczas gotowania obracamy go kilkakrotnie, potem dodając pomidory MUTTI San Marzano. Doprawiamy solą i pieprzem. Przykrywamy patelnię. Gotujemy wszystko na bardzo małym ogniu, około 25-30 minut, a w trakcie pamiętamy, by parę razy przewrócić kurczaka. Zostawiamy ewentualny nadmiar płynu i możemy go zaserwować na talerze.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.