• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

Kurczak ze śliwkami

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 60 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 300 g śliwek
  • 50 g masła
  • 20 g mąki
  • 1 liść laurowy
  • 30 ml octu z białego wina
  • 60 ml bulionu
  • 20 g cukru
  • oliwa z oliek
  • sól i pieprz

Śliwki i kurczaka dokładnie myjemy, a następnie kroimy w mniejsze kawałki.

Mąkę mieszamy z solą i pieprzem i obtaczamy w niej kurczaka.

W naczyniu mieszamy bulion z cukrem. Na patelni z dwiema łyżkami oliwy z oliwek podsmażamy kurczaka. Następnie zdejmujemy ją z ognia, dorzucamy śliwki, liść laurowy, bulion i ocet. Delikatnie mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem jeśli zajdzie taka potrzeba i dusimy wszystko pod przykryciem przez ok. 50 minut.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra