KUSKUS Z MAŁŻAMI I OMUŁKAMI
PRZYGOTOWANIE
Małże i omułki oczyszczamy i myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Na patelni wlewamy oliwę, czosnek posiekany i smażymy, aż będzie złocisty, dodajemy następnie małże i omułki. Gotujemy owoce morza pod przykryciem aż się otworzą (te, które wciąż są zamknięte wyrzucamy). Dodajemy wino i gotujemy aż alkohol odparuje. Gdy owoce morza będą już gotowe, połowę wyciągamy z muszli o odkładamy na bok w zamkniętej misce. (Patelnię odstawiamy – nie myjemy). Pomidorki myjemy, przecinamy na pół i smażymy na oliwie z oliwek z solą, chilli i pietruszką.
Wodę stawiamy na gaz i solimy. Gdy się zagotuje, wyłączamy gaz i dorzucamy cous cous i łyżeczkę oliwy z oliwek. Odkładamy na 5 minut aż kasza wchłonie wodę. Gdy będzie gotowa, mieszamy za pomocą widelca.
Gotową kaszę smażymy na patelni, na której gotowaliśmy owoce morza. Dodajemy do niej resztę składników i mieszamy. Serwujemy z kilkoma małżami i omułkami w skorupkach.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.