• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
KUSKUS Z MAŁŻAMI I OMUŁKAMI

KUSKUS Z MAŁŻAMI I OMUŁKAMI

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 40 min

poziom trudniości: średni

Składniki

  • 500 g omułków
  • 500 g małży
  • 100 ml białego wina
  • 100 g cous cous
  • 100 g pomidorków cherry
  • 1 ząbek czosnku
  • oliwa z oliwek
  • sól i chilli
  • pietruszka

KUSKUS Z MAŁŻAMI I OMUŁKAMI

PRZYGOTOWANIE

Małże i omułki oczyszczamy i myjemy dokładnie pod bieżącą wodą. Na patelni wlewamy oliwę, czosnek posiekany i smażymy, aż będzie złocisty, dodajemy następnie małże i omułki. Gotujemy owoce morza pod przykryciem aż się otworzą (te, które wciąż są zamknięte wyrzucamy). Dodajemy wino i gotujemy aż alkohol odparuje. Gdy owoce morza będą już gotowe, połowę wyciągamy z muszli o odkładamy na bok w zamkniętej misce. (Patelnię odstawiamy – nie myjemy). Pomidorki myjemy, przecinamy na pół i smażymy na oliwie z oliwek z solą, chilli i pietruszką.

Wodę stawiamy na gaz i solimy. Gdy się zagotuje, wyłączamy gaz i dorzucamy cous cous i łyżeczkę oliwy z oliwek. Odkładamy na 5 minut aż kasza wchłonie wodę. Gdy będzie gotowa, mieszamy za pomocą widelca.
Gotową kaszę smażymy na patelni, na której gotowaliśmy owoce morza. Dodajemy do niej resztę składników i mieszamy. Serwujemy z kilkoma małżami i omułkami w skorupkach.

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra