• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

LASAGNA BARILLA Z RAGOUT WIEPRZOWYM

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 45 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 500g makaronu lasagne Barilla
  • 1 litr mleka + 0,5 l mleka na beszamel
  • 50 g masła
  • 50 g mąki
  • 50 g sera Taleggio ChNP
  • 50 g sera Gorgonzola
  • 50 g tartego sera Grana Padano ChNP
  • 100 g cienko pokrojonej słoniny lardo
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 seler naciowy
  • oliwy z oliwek extra vergine
  • 500 g mielonej szynki wieprzowej
  • 1 szklanka białego wytrawnego wina
  • sól
  • pieprz

PRZYGOTOWANIE

Cienko kroimy cebulę, seler i marchewkę i smażymy z dodatkiem oliwy. Gdy warzywa zaczną tracić jędrność dodajemy mielone mięso, sól i pieprz. Jak mięso zaczynie brązowieć dodajemy wino i 1 litr mleka i smażymy na małym ogniu.

Beszamel

W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, smażymy do momentu, aż zacznie mąka zacznie nabierać złocistego koloru. Dodajemy 0,5 l mleka i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Kiedy beszamel zacznie gęstnieć dodajemy kawałki Gorgonzoli i Taleggio i mieszamy do momentu, aż ser zacznie się rozpuszczać. Doprawiamy solą pieprzem.

Kompozycja dania

W naczyniu żaroodpornym układamy pierwszą warstwę makaronu lasagne, na makaron wykładamy kilka łyżek białego ragù i odrobinę beszamelu. Powtarzamy czynność układając kolejne warstwy, do skończenia wszystkich składników. Na sam koniec posypujemy całość tartym serem Grana Padano.

Pieczemy w nagrzanym do 180 st C piekarniku z termoobiegiem przez 35 min.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra