PRZYGOTOWANIE
Cienko kroimy cebulę, seler i marchewkę i smażymy z dodatkiem oliwy. Gdy warzywa zaczną tracić jędrność dodajemy mielone mięso, sól i pieprz. Jak mięso zaczynie brązowieć dodajemy wino i 1 litr mleka i smażymy na małym ogniu.
Beszamel
W garnuszku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę, smażymy do momentu, aż zacznie mąka zacznie nabierać złocistego koloru. Dodajemy 0,5 l mleka i mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Kiedy beszamel zacznie gęstnieć dodajemy kawałki Gorgonzoli i Taleggio i mieszamy do momentu, aż ser zacznie się rozpuszczać. Doprawiamy solą pieprzem.
Kompozycja dania
W naczyniu żaroodpornym układamy pierwszą warstwę makaronu lasagne, na makaron wykładamy kilka łyżek białego ragù i odrobinę beszamelu. Powtarzamy czynność układając kolejne warstwy, do skończenia wszystkich składników. Na sam koniec posypujemy całość tartym serem Grana Padano.
Pieczemy w nagrzanym do 180 st C piekarniku z termoobiegiem przez 35 min.