Sposób przygotowania:
Makaron na lasagne
Przesiewamy mąkę przez sitko. Formujemy z niej kopiec, w środku którego robimy dziurkę, do której wbijamy pojedynczo jajka (o temperaturze pokojowej). Dodajemy sól (możecie zrobić makaron też bez soli).
Zaczynając od środka, mieszamy jajka za pomocą widelca lub łyżki; później rękoma ugniatamy ciasto od zewnątrz do wewnątrz, włączając całą znajdującą się na blacie mąkę. Jeśli nie jesteśmy w stanie dodać do ciasta całej mąki bądź ciasto jest trochę zbyt twarde dodajemy do niego jedną lub dwie łyżeczki ciepłej wody i dalej ugniatamy – do momentu, w którym ciasto będzie gładkie i jednolite. Wtedy zawijamy je w przezroczystą folię i odstawiamy na 30 minut w chłodne i suche miejsce.
Po odpoczynku nasze ciasto będzie delikatniejsze i bardziej elastyczne, idealne do rozwałkowania. Posypujemy blat mąką i łapiemy za wałek. Przed rozwałkowaniem delikatnie rozpłaszczamy nasz bochenek palcami. Rozwałkowujemy ciasto zwiększając nacisk na jego brzegach do momentu uzyskania pożądanej przez nas grubości ciasta.
Wycinamy duże prostokąty o bokach 15×20 cm. Gotujemy przez 1 minutę we wrzącej, delikatnie osolonej wodzie; odcedzamy i wykładamy na tacę (wyłożoną czystą ścierką kuchenną). Ugotowany makaron możecie wrzucić na chwilę do miski z zimną wodą, co zablokuje jego dalsze gotowanie. Później wykładamy makaron na czyste płótno – uważając, żeby się nie stykało.
Beszamel
Rozpuszczamy masło w garnku. W innym garnku podgrzewamy mleko. Do masła dodajemy mąkę i mieszamy. Po 2-3 minutach mieszanka nabierze ładnej, złocistej barwy; wtedy dodajemy ciepłe mleko i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotujemy przez 5-6 minut, po czym zdejmujemy z ognia i przykrywamy folią.
Lasagne
Cukinię myjemy, obieramy, a następnie kroimy w plasterki tej samej wielkości i podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy oraz szczyptą soli, aż będą miękkie. Łososia kroimy na małe kawałki, podsmażamy drobno posiekane szalotki z odrobiną oliwy, a gdy szalotka będzie złota, dodajemy rybę i smażymy z obu stron, a następnie dodajemy wino. Zostawiamy na ogniu, aż wino odparuje.
Gdy cukinie będą gotowe, dodajemy świeży pieprz i koperek. Rozprowadzamy kilka łyżek beszamelu na blasze do pieczenia (około 15 x 20). Na wierzchu układamy arkusz lasagne, uprzednio blanszowany przez 1 minutę i kładziemy na niego porcję cukinii, beszamel i kilka kawałków łososia. Kontynuujemy w ten sam sposób, aż uzyskamy łącznie 3 warstwy nadzienia i 4 warstwy ciasta. Przykrywamy ostatnią warstwę ciasta pozostałym beszamelem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (temp. 200 ° ) na około 20-25 minut. Przed podaniem posypujemy koperkiem. Gotowe!