• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
lazania z cukinią przepis

LASAGNE ŁOSOSIOWA Z CUKINIĄ ORAZ SZALOTKĄ

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: łatwy

Składniki (dla 2 osób):

  • 4 płaty lasagne
  • 250 g cukinii
  • 250 g świeżego łososia
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 2 małe szalotki
  • 1/2 l sosu beszamel
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól, pieprz
  • koperek

Makaron na lasagne:

  • 1 kg mąki
  • 12 dużych jajek (każde o wadze 70 g)

Beszamel:

  • 1 l mleka
  • 100 g mąki
  • 100 g masła
  • gałka muszkatołowa
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Makaron na lasagne

Przesiewamy mąkę przez sitko. Formujemy z niej kopiec, w środku którego robimy dziurkę, do której wbijamy pojedynczo jajka (o temperaturze pokojowej). Dodajemy sól (możecie zrobić makaron też bez soli).

Zaczynając od środka, mieszamy jajka za pomocą widelca lub łyżki; później rękoma ugniatamy ciasto od zewnątrz do wewnątrz, włączając całą znajdującą się na blacie mąkę. Jeśli nie jesteśmy w stanie dodać do ciasta całej mąki bądź ciasto jest trochę zbyt twarde dodajemy do niego jedną lub dwie łyżeczki ciepłej wody i dalej ugniatamy – do momentu, w którym ciasto będzie gładkie i jednolite. Wtedy zawijamy je w przezroczystą folię i odstawiamy na 30 minut w chłodne i suche miejsce.

Po odpoczynku nasze ciasto będzie delikatniejsze i bardziej elastyczne, idealne do rozwałkowania. Posypujemy blat mąką i łapiemy za wałek. Przed rozwałkowaniem delikatnie rozpłaszczamy nasz bochenek palcami. Rozwałkowujemy ciasto zwiększając nacisk na jego brzegach do momentu uzyskania pożądanej przez nas grubości ciasta.

Wycinamy  duże prostokąty o bokach 15×20 cm. Gotujemy przez 1 minutę we wrzącej, delikatnie osolonej wodzie; odcedzamy  i wykładamy na tacę (wyłożoną czystą ścierką kuchenną). Ugotowany makaron możecie wrzucić na chwilę do miski z zimną wodą, co zablokuje jego dalsze gotowanie. Później wykładamy makaron na czyste płótno – uważając, żeby się nie stykało.

Beszamel

Rozpuszczamy masło w garnku. W innym garnku podgrzewamy mleko. Do masła dodajemy mąkę i mieszamy. Po 2-3 minutach mieszanka nabierze ładnej, złocistej barwy; wtedy dodajemy ciepłe mleko i dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Gotujemy przez 5-6 minut, po czym zdejmujemy z ognia i przykrywamy folią.

Lasagne

Cukinię myjemy, obieramy, a następnie kroimy w plasterki tej samej wielkości i podsmażamy na patelni z odrobiną oliwy oraz szczyptą soli, aż będą miękkie. Łososia kroimy na małe kawałki, podsmażamy drobno posiekane szalotki z odrobiną oliwy, a gdy szalotka będzie złota, dodajemy rybę  i smażymy z obu stron, a następnie dodajemy wino. Zostawiamy na ogniu, aż wino odparuje.

Gdy cukinie będą gotowe, dodajemy świeży pieprz i koperek. Rozprowadzamy kilka łyżek beszamelu na blasze do pieczenia (około 15 x 20). Na wierzchu układamy arkusz lasagne, uprzednio blanszowany przez 1 minutę i kładziemy na niego porcję cukinii, beszamel i kilka kawałków łososia. Kontynuujemy w ten sam sposób, aż uzyskamy łącznie 3 warstwy nadzienia i 4 warstwy ciasta. Przykrywamy ostatnią warstwę ciasta pozostałym beszamelem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (temp. 200 ° ) na około 20-25 minut. Przed podaniem posypujemy koperkiem. Gotowe!

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra