Lasagnetta, czyli mała lasagne z grzybami, boczkiem, orzechami włoskimi i tymiankiem
PRZYGOTOWANIE
Makaron
Do miski przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie i wbijamy jajka. Dodajemy szczyptę soli i zaczynamy wyrabiać ciasto, na początku za pomocą widelca, a następnie rękami. Ciasto wyrabiamy przez ok 10 min, formujemy kulkę i obwijamy folią spożywczą. Odkładamy na 30 min.
Beszamel
W jednym rondelku podgrzewamy mleko, a w drugim rozpuszczamy masło, dodając do niego mąkę, tworząc w ten sposób zasmażkę. Łączymy mleko z mąką i mieszamy za pomocą trzepaczki, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 5 minut ciągle mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy szczyptę soli i gałkę muszkatołową.
Sos
Myjemy grzyby, odcinamy końcówki nóżek i kroimy. Osuszamy borowiki i też kroimy. Na patelni podgrzewamy odrobinę oliwy, czosnek, gałązki tymianku i pokrojony w kostkę boczek. Dodajemy grzyby. Podsmażamy wszystko przez kilka minut, do momentu, aż boczek zacznie być chrupiący. Dolewamy wino, obniżamy ogień i gotujemy ok 10 min, do momentu, aż odparuje alkohol. Dodajemy sól i pieprz.
Przygotowanie makaronu
Przygotowane wcześniej ciasto na lasagne rozwałkowujemy na jednolity placek za pomocą wałka lub maszynki do makaronu. Z ciasta wykrajamy prostokąty na szerokość przygotowanych przez nas foremek. Wykrojone plastry makaronu rozkładamy do wyschnięcia na oprószonym mąką blacie.
W garnku zagotowujemy osoloną wodę, wrzucamy przygotowane plastry lasagni i gotujemy przez 2 minuty. Wyjmujemy je za pomocą cedzaka i wrzucamy do miski wypełnionej zimną wodą i lodem, co pozwoli zastopować proces gotowania. Jak ostygną, przekładamy je do wyschnięcia na czystą ściereczkę.
Kompozycja dania
Na spodzie naczynia żaroodpornego rozprowadzamy odrobinę beszamelu, układamy na to pierwszą warstwę makaronu. Dodajemy kilka łyżek beszamelu i wykładamy 1/3 porcji grzybów i boczku, ale bez czosnku i tymianku. Dodajemy 1/3 porcji grubo pokrojonych orzechów, 1/3 tartego sera mozzarella i parmezanu. Powtarzamy czynności układając kolejną warstwę beszamelu, makaronu, grzybów, boczku, orzechów i serów. Ostatnia warstwa lasagnii musi być posypana większą ilością parmezanu tak, aby po upieczeniu na wierzchu powstała chrupiąca skórka.
Pieczemy przez 20 min w nagrzanym do 180 st C piekarniku. Na ostatnie 5-8 min nastawiamy funkcję grilla.
Po upieczeniu zostawiamy lasagne do ostygnięcia na 30 min. Kroimy i serwujemy.