• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

LASAGNETTA Z GRZYBAMI I ORZECHAMI

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 1 godz

poziom trudniości: łatwy

Makaron:

  • 200 g mąki 00
  • 2 jajka rozmiar M
  • szczypta soli
  • lód w kostkach

Beszamel:

  • 100 g mąki 00
  • 1 litr mleka
  • 100 g masła
  • sól
  • gałka muszkatołowa

Sos:

  • 800 g mieszanki grzybów (pieczarki, portobello i garść suszonych borowików, namoczonych w wodzie)
  • 200 g boczku (pancetty)
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 gałązki tymianku
  • ½ szklanki wytrawnego wina
  • 80 g obranych orzechów włoskich
  • 300 g sera mozzarella
  • 60 g sera parmigiano reggiano ChNP
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • sól, pieprz

Lasagnetta, czyli mała lasagne z grzybami, boczkiem, orzechami włoskimi i tymiankiem

PRZYGOTOWANIE

Makaron

Do miski przesiewamy mąkę, w środku robimy wgłębienie i wbijamy jajka. Dodajemy szczyptę soli i zaczynamy wyrabiać ciasto, na początku za pomocą widelca, a następnie rękami. Ciasto wyrabiamy przez ok 10 min, formujemy kulkę i obwijamy folią spożywczą. Odkładamy na 30 min. 

Beszamel

W jednym rondelku podgrzewamy mleko, a w drugim rozpuszczamy masło, dodając do niego mąkę, tworząc w ten sposób zasmażkę. Łączymy mleko z mąką i mieszamy za pomocą trzepaczki, doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy przez 5 minut ciągle mieszając. Pod koniec gotowania dodajemy szczyptę soli i gałkę muszkatołową. 

Sos 

Myjemy grzyby, odcinamy końcówki nóżek i kroimy. Osuszamy borowiki i też kroimy. Na patelni podgrzewamy odrobinę oliwy, czosnek, gałązki tymianku i pokrojony w kostkę boczek. Dodajemy grzyby. Podsmażamy wszystko przez kilka minut, do momentu, aż boczek zacznie być chrupiący. Dolewamy wino, obniżamy ogień i gotujemy ok 10 min, do momentu, aż odparuje alkohol. Dodajemy sól i pieprz. 

Przygotowanie makaronu

Przygotowane wcześniej ciasto na lasagne rozwałkowujemy na jednolity placek za pomocą wałka lub maszynki do makaronu. Z ciasta wykrajamy prostokąty na szerokość przygotowanych przez nas foremek. Wykrojone plastry makaronu rozkładamy do wyschnięcia na oprószonym mąką blacie.

W garnku zagotowujemy osoloną wodę, wrzucamy przygotowane plastry lasagni i gotujemy przez 2 minuty. Wyjmujemy je za pomocą cedzaka i wrzucamy do miski wypełnionej zimną wodą i lodem, co pozwoli zastopować proces gotowania. Jak ostygną, przekładamy je do wyschnięcia na czystą ściereczkę. 

Kompozycja dania

Na spodzie naczynia żaroodpornego rozprowadzamy odrobinę beszamelu, układamy na to  pierwszą warstwę makaronu. Dodajemy kilka łyżek beszamelu i wykładamy 1/3 porcji grzybów i boczku, ale bez czosnku i tymianku. Dodajemy 1/3 porcji grubo pokrojonych orzechów, 1/3 tartego sera mozzarella i parmezanu. Powtarzamy czynności układając kolejną warstwę beszamelu, makaronu, grzybów, boczku, orzechów i serów. Ostatnia warstwa lasagnii musi być posypana większą ilością parmezanu tak, aby po upieczeniu na wierzchu powstała chrupiąca skórka.

Pieczemy przez 20 min w nagrzanym do 180 st C piekarniku. Na ostatnie 5-8 min nastawiamy funkcję grilla.

Po upieczeniu zostawiamy lasagne do ostygnięcia na 30 min. Kroimy i serwujemy.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra