• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
LAZANIA Z RAGOUT Z KURCZAKA

LAZANIA Z RAGOUT Z KURCZAKA

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 70 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 500 g lasagne jajecznej Barilla
  • 300 g kawałków kurczaka
  • 1 kg brokuła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • oliwa z oliwek extra vergine
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 cienko posiekana marchew
  • 1 drobno posiekana cebula
  • 300 g sera Mozzarella
  • 100 g startego sera Grana Padano

Sos beszamelowy:

  • 60 g masła
  • 60 g mąki
  • 600 g mleka

LAZANIA Z RAGOUT Z KURCZAKA

PRZYGOTOWANIE

Zaczynamy od przygotowania sosu beszamel: rozpuszczamy masło w garnku, dodajemy mleko, gotujemy aż konsystencja będzie kremowa, mieszamy cały czas drewnianą łyżką. 

Oczyszczamy brokuła: eliminujemy główny trzon a nożykiem odkrawamy wszystkie różyczki, a następnie wrzucamy do rondla z wodą i zagotowujemy różyczki brokuła przez parę minut, uważając aby nie za bardzo zmiękły po czym odcedzamy je i odkładamy na bok. Na nieprzywierającą, głęboką patelnię dajemy strużkę oliwy razem z ząbkiem czosnku, selerem, marchewką, cebulą i wszystko rumienimy. Dodajemy także kurczaka, którego brązowimy. 

Następnie eliminujemy kurczaka, odkładamy go na bok. Ponownie gotujemy różyczki brokuła na patelni, doprawiając je solą, zostawiamy na ogniu ale nie pozwalamy im za bardzo zmięknąć. Ważne, by ich miękkość pozwoliła na zgniecenie ich widelcem.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C z opcją termoobiegu.

Formujemy lasagne, przekładamy na zmianę nadzieniem, kończymy na wierzchu startym serem i pieczmy przez około 40 minut.

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra