Sposób przygotowania:
Do miksera przekładamy dobrze umyte i wysuszone liście bazylii, posiekany czosnek i liście piniowe. Włączamy mikser i dodajemy po trochu oliwy z oliwek. Gdy uzyskamy gładką masę, dodajemy ser i całość miksujemy dalej. Doprawiamy do smaku solą. Makaron gotujemy al dente w dużej ilości osolonej wody. Gdy będzie gotowy, odcedzamy go i przekładamy do naczynia. Do makaronu dodajemy pesto, jeśli jest zbyt gęste, dolewamy wody z gotowania makaronu. Wierzch posypujemy startym serem i od razu podajemy.
Linguine al pesto
czas wykonania: 15 min
poziom trudniości: łatwy
Składniki (na 4 porcje)
- 400 g makaronu linguine
- 50 g liści bazylii
- 30 g orzechów pinii
- 1 ząbek czosnku
- 100 g startego Parmigiano Reggiano
- 150 g startego Pecorino
- 1 szklanka oliwy z oliwek extra vergine
- Sól i pieprz do smaku