LODY Z GORGONZOLI I TOPINAMBURA
PRZYGOTOWANIE
Lody:
Obieramy i gotujemy topinambur. Doprowadzamy do wrzenia 400 g mleka, wyłączamy i dodajemy 150 g pokrojonej w kostkę Gorgonzoli. Całość miksujemy, zostawiamy do ochłodzenia i przekładamy do sorbetiery.
Kocie języczki:
Przygotowanie zaczynamy wkładając masło do miski, do której dodajemy też cukier puder. Całość miksujemy do momentu uzyskania gładkiego kremu. Oddzielamy żółtka od białek, dodajemy połowę białek, mieszamy i dodajemy połowę przepuszczonej przez sitko mąki, ciągle mieszając. Dodajemy drugą połowę białek i mieszamy, po czym dodajemy mąkę w ilości niezbędnej do uzyskania gładkiej masy. Przekładamy uzyskaną mieszankę do rękawa kuchennego i wkładamy na 10 minut do lodówki. Po upływie niezbędnego czasu na papierze do pieczenia formujemy przy użyciu naszego rękawa paski o długości 6,5-7 cm i o grubości 1,5 cm, zostawiając przerwę między paskami. Pasków powinno nam wyjść 30.
Po zakończeniu pieczemy przez 10-12 minut w rozgrzanym do 200°C piekarniku z funkcją konwencjonalną (lub przez 6-8 minut w temperaturze 180° w piekarniku z funkcją termoobieg). Kiedy języki będą lekko przypieczone, wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Możecie je podawać razem z deserem, sałatkami owocowymi, ciastami lub po prostu – jeść same.
Dekoracja
Wykładamy kulkę lodów na koci język i dodajemy miód i uprażone wcześniej orzechy.
Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ
Jak kupić voucher na warsztaty?
Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.