Sposób przygotowania:
Waflowe miseczki
Mieszamy roztopione masło z cukrem, dodajemy ubite białko, a następnie mąkę. Rozprowadzamy mieszaninę na blasze wyłożonej pergaminem tworzącym koła o grubości ok. 12 cm. Pieczemy ok. 8 minut (w zależności od grubości) w piekarniku (180°), aż będą lekko zrumienione. Wyjmujemy z piekarnika i umieszczamy jeszcze ciepłe na pucharkach/szklankach do góry nogami, aby przybrały formę małych misek. Gdy tylko stwardnieją, odwracamy i wypełniamy.
TIP: Posypmy nasze miseczki posiekanymi migdały przed włożeniem ich do piekarnika – będą doskonałe!
Lody
Tniemy melona w kostkę i wkładamy do zamrażarki (to, jak szybko się zmrożą, zależy od konsystencji i zamrażalnika). Wlewamy 250 g jogurtu do aluminiowego pojemnika lub do foremek na lody i umieszczamy go w zamrażarce (to, jak szybko się zmrozi, zależy od konsystencji i zamrażalnika). Jeżeli zależy Wam na czasie, skorzystajcie z funkcji Szybkie Zamrażanie w lodówkach Whirlpool.
Wyjmujemy owoce i jogurt z zamrażarki 5 minut przed rozpoczęciem robienia lodów. W blenderze blendujemy owoce, jogurt, cukier i wanilię, mieszamy 3 lub 4 razy.
Kompozycja dania
Nakładamy do każdej miseczki 3 gałki lodów i dekorujemy orzechami oraz płatkami czekolady.
Uwielbiacie lody? Mamy dla Was gratkę! 6 lipca zapraszamy Was na warsztaty kulinarne Desery Lodowe.