• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
lody melonowe_przepis

Lody melonowe

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 20 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki na lody:

  • 400 g dojrzałego melona
  • 70 g cukru pudru (lub mniej jeśli wolicie)
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • 1 płaska łyżeczka ekstraktu z wanilii

Składniki na wafelkowe miseczki

  • 40 g masła
  • 40 g cukru
  • 40 g mąki
  • 1 białko jaja

Do dekoracji:

  • prażone orzechy ziemne
  • 40 g gorzkiej czekolady

Sposób przygotowania:

Waflowe miseczki

Mieszamy roztopione masło z cukrem, dodajemy ubite białko, a następnie mąkę. Rozprowadzamy mieszaninę na blasze wyłożonej pergaminem tworzącym koła o grubości ok. 12 cm. Pieczemy ok. 8 minut (w zależności od grubości) w piekarniku (180°), aż będą lekko zrumienione. Wyjmujemy z piekarnika i umieszczamy jeszcze ciepłe na pucharkach/szklankach do góry nogami, aby przybrały formę małych misek. Gdy tylko stwardnieją, odwracamy i wypełniamy.

TIP: Posypmy nasze miseczki posiekanymi migdały przed włożeniem ich do piekarnika – będą doskonałe!

Lody

Tniemy melona w kostkę i wkładamy do zamrażarki (to, jak szybko się zmrożą, zależy od konsystencji i zamrażalnika).  Wlewamy 250 g jogurtu do aluminiowego pojemnika lub do foremek na lody i umieszczamy go w zamrażarce (to, jak szybko się zmrozi, zależy od konsystencji i zamrażalnika). Jeżeli zależy Wam na czasie, skorzystajcie z funkcji Szybkie Zamrażanie w lodówkach Whirlpool.

Wyjmujemy owoce i jogurt z zamrażarki 5 minut przed rozpoczęciem robienia lodów. W blenderze blendujemy owoce, jogurt, cukier i wanilię, mieszamy 3 lub 4 razy.

Kompozycja dania

Nakładamy do każdej miseczki 3 gałki lodów i dekorujemy orzechami oraz płatkami czekolady.

Uwielbiacie lody? Mamy dla Was gratkę! 6 lipca zapraszamy Was na warsztaty kulinarne Desery Lodowe.

lody Włoska Akademia Kulinarnaulinarne

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra