• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady
LODY Z GORGONZOLI I TOPINAMBURA

LODY Z GORGONZOLI I TOPINAMBURA

Autor

Cristina Catese

Kucharz

czas wykonania: 60 min

poziom trudniości: średni

Składniki na lody

  • 400 gr topinambura
  • 400 gr mleka
  • 150 gr Gorgonzoli
  • 30 g miodu i 30 g prażonych orzechów włoskich - do dekoracji

Składniki na kocie języki (30 sztuk)

  • 100 g masła o temperaturze pokojowej
  • 100 g cukru pudru
  • 100 g mąki (typ 00)
  • 100 g białek jajka (o temperaturze pokojowej)

LODY Z GORGONZOLI I TOPINAMBURA

PRZYGOTOWANIE

Lody:

Obieramy i gotujemy topinambur. Doprowadzamy do wrzenia 400 g mleka, wyłączamy i dodajemy 150 g pokrojonej w kostkę Gorgonzoli. Całość miksujemy, zostawiamy do ochłodzenia i przekładamy do sorbetiery.

Kocie języczki:

Przygotowanie zaczynamy wkładając masło do miski, do której dodajemy też cukier puder. Całość miksujemy do momentu uzyskania gładkiego kremu. Oddzielamy żółtka od białek, dodajemy połowę białek, mieszamy i dodajemy połowę przepuszczonej przez sitko mąki, ciągle mieszając. Dodajemy drugą połowę białek i mieszamy, po czym dodajemy mąkę w ilości niezbędnej do uzyskania gładkiej masy. Przekładamy uzyskaną mieszankę do rękawa kuchennego i wkładamy na 10 minut do lodówki. Po upływie niezbędnego czasu na papierze do pieczenia formujemy przy użyciu naszego rękawa paski o długości 6,5-7 cm i o grubości 1,5 cm, zostawiając przerwę między paskami. Pasków powinno nam wyjść 30.

Po zakończeniu pieczemy przez 10-12 minut w rozgrzanym do 200°C piekarniku z funkcją konwencjonalną (lub przez 6-8 minut w temperaturze 180° w piekarniku z funkcją termoobieg). Kiedy języki będą lekko przypieczone, wyjmujemy je z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Możecie je podawać razem z deserem, sałatkami owocowymi, ciastami lub po prostu – jeść same.

Dekoracja

Wykładamy kulkę lodów na koci język i dodajemy miód i uprażone wcześniej orzechy.

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Cristina Catese

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

SARDYNKI PODANE Z SAŁATKĄ Z POMIDORÓW

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

ŚWIEŻY STEK Z TUŃCZYKA Z KAPARAMI

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 20 min

Cristina Catese

Dania główne

MULE W SOSIE POMIDOROWYM Z CHILI PODANE Z BRUSCHETTĄ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 45 min

Cristina Catese

Dania główne

KRĄŻKI KALMARÓW W PANIERCE ZE ŚWIEŻYCH ZIÓŁ

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Cristina Catese

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra