• Przejdź do treści
  • Przejdź do głównego paska bocznego

Włoska Akademia Kulinarna

    • Facebook
    • Instagram
    • TikTok
    • YouTube
  • Warsztaty
  • O nas
  • Podcasty
  • Przepisy i porady
  • Webinary
  • Oferta
  • Najczęściej zadawane pytania
  • Kontakt
  • Szukaj
Szukaj
  • Przepisy
  • Video przepisy
  • Porady

MAKARON ALL’ AMATRICIANA

Autor

Marco Ghia

Kucharz

czas wykonania: 40 min

poziom trudniości: łatwy

Składniki:

  • 300 g boczku w cienkich plasterkach
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 czerwona cebula rozcięta na dwie połówki i pokrojona w grube plastry
  • 1½ łyżeczki płatków ostrej czerwonej papryki
  • ½ szklanki białego wytrawnego wina
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku
  • 400 g sosu pomidorowego
  • 400 g makaronu
  • ser Pecorino Romano do starcia

MAKARON ALL’ AMATRICIANA

PRZYGOTOWANIE

Zagotować 4 litry wody i dodać 2 łyżki soli.

Umieścić plasterki boczku na patelni 24–26 cm pojedynczą warstwą i smażyć na średnim/małym ogniu, aż większość tłuszczu wytopi się z mięsa, odwracając co jakiś czas. Wyjąć mięso na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami i usunąć połowę tłuszczu, zostawiając tyle, aby przykryć czosnek, cebulę i płatki papryki. Ponownie umieścić boczek na patelni z warzywami i podgrzewać na średnim/małym ogniu przez 5 minut lub do przyrumienienia cebuli, czosnku i boczku. Doprawić solą i pieprzem, dodać sos pomidorowy i wino, zmniejszyć ogień i trzymać na wolnym ogniu przez 15 minut.

Ugotować makaron al dente zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu Odcedzić makaron i dodać go do sosu. Dodać natkę pietruszki, zwiększyć ogień na duży i wymieszać.

Rozdzielić makaron na cztery porcje i przełożyć do podgrzanych miseczek. Posypać świeżo startym serem Pecorino i od razu podawać.

 

 

Sprawdź też inne przepisy na naszym kanale na You Tube > TUTAJ

Jak kupić voucher na warsztaty?

Wystarczy usiąść wygodnie przed ekranem komputera, otworzyć naszą stronę internetową i wybrać opcję „Kup voucher”.

Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij
Udostępnij
Przypnij
Tweetuj
Udostępnij

Polecane przez Marco Ghia

Zobacz wszystkie przepisy

Dania główne

Saltimbocca alla romana

poziom trudniości: średni

czas wykonania: 20 min

Marco Ghia

Dania główne

Kopytka z kremem z Parmigiano Reggiano

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 15 min

Marco Ghia

Desery

Pierogi z truskawkami i kremem z mascarpone

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 7 min

Marco Ghia

Dania główne

Pulpeciki z sosem pomidorowym

poziom trudniości: łatwy

czas wykonania: 30 min

Marco Ghia

Pierwszy Sidebar


O Akademii

  • Jak dojechać
  • Kontakt
  • O nas
Ustawienia prywatności

Warsztaty

  • Warsztaty
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies

Przepisy

  • Makarony
  • Dania główne
  • Przystawki
  • Desery
  • Facebook
  • Instagram
  • TikTok
  • YouTube

Wszelkie prawa zastrzeżone © Social Kuchnia 2025

↑
Góra